Facebook Pixel

Bellingcat покаже фільм про «вагнергейт» уже цього тижня

Група журналістів-розслідувачів Bellingcat анонсувала, що прем'єра документального фільму про зрив спецоперації українських спецслужб із затримання найманців російської ПВК Вагнера відбудеться вже цього тижня.

У грудні 2020 року автори стрічки повідомляли, що результати розслідування буде представлено у двох частинах. Перша — розслідування, у якому використають частину зібраної інформації та інтерв'ю. За планами вона мала бути готовою в лютому. Документальний фільм, за словами представників Bellingcat, очікувався до осені. У травні 2021 року розслідувачі заявили про рішення відкласти прем’єру через пандемію та складні процедури підтвердження правдивості даних, які вони отримували під час розслідування.

Контекст. 29 липня 2020 року влада Білорусі затримала 33 бойовиків ПВК Вагнера. Україна запросила їхню видачу через те, що деякі з них воювали на Донбасі. Натомість Мінськ передав усіх затриманих Росії.

17 серпня 2020 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що спецслужби України планували спецоперацію щодо заманювання вагнерівців, які воювали проти України на Донбасі, але вона «зірвалася після наради в Офісі президента». Винуватцем витоку інформації назвали Андрія Єрмака. У вересні суд навіть зобов'язав СБУ порушити справу проти Єрмака.

Українська влада спочатку заперечувала існування цієї операції, потім назвала те, що відбувається, «дезінформаційною атакою». Це твердження повторив і Єрмак. СБУ та СВР не визнавали своєї участі в операції, а президент Зеленський назвав інформацію про неї маячнею.

Утім, уже в червні 2021 року президент Володимир Зеленський визнав існування спецоперації. В ОП тоді наголосили, що глава держави до неї та її зриву не причетний.

8 вересня телеканал CNN оприлюднив власне розслідування. Згідно з ним, США знали про операцію. Ба більше, американська сторона надала Україні фінансування, технічну допомогу та рекомендації щодо її реалізації.

Подякувати 🎉