Facebook Pixel

НБУ ліквідує Айбокс банк за схеми в гральному бізнесі

Національний банк України вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати АТ «Айбокс банк» з 7 березня 2023 року, йдеться в офіційному повідомленні НБУ.

НБУ аргументує рішення тим, що банк систематично порушував законодавство щодо протидії легалізації злочинних доходів та фінансування тероризму.

Також він обслуговував організаторів турнірів зі спортивного покеру.

Частка «Айбокс банка» становила 0,1% від активів платоспроможних банків України. Акціонери «Айбокс банку» – Володимир Дробот (73,92% акцій) та Альона Шевцова (24,98% акцій).

Контекст. 3 березня НБУ застосував санкції до 2 банків та 9 небанківських установ — також за причетність до схем в гральному бізнесі.

Зокрема, «Укргазбанк» отримав від НБУ штраф в 64,6 млн грн – виправдовуючись тим, що «недобросовісні учасники» грального ринку скористались «недосконалістю системи».

Раніше на засіданні ТСК з втрат бюджету представники СБУ та інших правоохоронних органів розповіли про кілька схем, за допомогою яких учасники грального ринку уникають сплати податків.

Найпопулярніша — це так званий «метчінг», в якій задіяні шість банків, мережі супермаркетів і та АЗС. В іншій схемі – «міскодінгу» – задіяні 9 банків. Шість з них обслуговували більшість переказів грального бізнесу в Україні.

До схем були масово залучені платіжні термінали (пейбокси), 2 млн банківських карток і 120 платіжних терміналів. За даними ЗМІ, йшлося саме про термінали «Айбокс банку».

Подякувати 🎉