Facebook Pixel

Цей день в історії. 30 травня Олександр II Емським указом заборонив українську мову

Цей день в історії. 30 травня 1876 року Олександр II Емським указом заборонив українську мову

Цей день в історії. 30 травня 1876 року Олександр II Емським указом заборонив українську мову

30 травня у світі відзначають Всесвітній день боротьби проти астми і алергії, День жіночої емансипації, в Хорватії – День державності та парламенту, в Нікарагуа – День матері, в Іспанії – День Канарських островів, а в Польщі – День прийомного батьківства. The Page нагадує, які історичні події відбулися 30 травня в Україні та світі.

30 травня 1431 року під час Столітньої війни англійський трибунал в Руані спалив 19-річну Жанну д’Арк. Пізніше католицька церква канонізувала Орлеанську діву, як називали Жанну. 30 травня відзначається як день святої Жанни.

У 1631-му вийшло перше число Gazette de France, першої газети Франції.

У 1806-му майбутній 7-й президент США Ендрю Джексон на дуелі вбив адвоката Чарльза Дікінсона, який образив дружину Джексона та його коня. Дуель не завадила Джексону 23 роки по тому балотуватися в президенти та виграти.

Як росія намагалась придушити українську мову та культуру

У 1876 році у німецькому містечку Бад-Емс російський цар Олександр ІІ підписав сумнозвісний Емський указ, спрямований на придушення української мови та культури. Він забороняв вживати українську мову у церкві, друкувати та ввозити в імперію книги українською, викладати українською в початкових школах, влаштовувати концерти з українськими піснями та ставити вистави в театрі українською. Українську можна було вживати тільки у побуті. Юридично Емський указ не був скасований – він припинив дію лише у жовтні 1905 року, коли під тиском подій Першої революції цар Микола II був змушений видати так званий «Маніфест громадянських свобод», який запроваджував свободу слова.

Директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус про Емський указ – відео

Рівно 140 років тому, 30 травня 1884 року, був відкритий рух Катерининською казенною залізницею, яка з'єднала Донецький вугільний і Криворізький залізорудний басейни. В радянські часи була перейменована на Сталінську, а потім поділена між Донецькою, Одеською, Придніпровською, Південною залізницям України та Південно-Східною залізницею РЖД. Колишня Катерининська залізниця поєднує Ростов-на-Дону з Горлівкою, Дніпром та Долинською, з гілками на українські Маріуполь, Бердянськ, Куп'янськ та російські Звєрево і Міллерово.

У 1896-му у Нью-Йорку була зафіксована перша в історії ДТП: велосипедист зламав ногу у зіткненні з автомобілем.

Того ж дня під час урочистостей з нагоди коронації Миколи II в москві на Ходинському полі в тисняві постраждали 2690 людей, з них загинули 1389 – тільки за офіційними даними. Новий імператор одразу отримав епітет «Кривавий».

105 років тому, 30 травня 1919 року, у Владивостоці Українська Далекосхідна Крайова Рада на сесії ухвалила Конституцію національно-культурної автономії українства на Далекому Сході.

У 1943-му лікар-вбивця Йозеф Менгеле став головним лікарем Zigeunerfamilienlager – окремого концтабору для ромів у складі Освенциму. Він встиг відправити до газових камер понад 400 тис. в’язнів. Менгеле відомий своїми кривавими генетичними експериментами, зокрема над близнятами – щонайменше 3000 з них загинули.

У 1982 році Іспанія стала 16-м членом НАТО. Альянс розширився вперше з 1955 року, коли до нього вступила ФРН. Для цього Іспанія мусила позбавитись франкістського минулого та повернутись до демократичного ладу від диктатури.

Подякувати 🎉