Facebook Pixel

В Україні 39 тисяч несанкціонованих звалищ. Як прискорити перероблення сміття

В Україні є понад 33 тисячі несанкціонованих звалищ, ще 6 тисяч наявних звалищ не можна назвати контрольованими.

Про це заявила заступниця керівника Офісу президента Юлія Свириденко під час засідання Конгресу місцевих і регіональних влад, повідомляє «Укрінформ».

«У нас у країні 33 тисячі несанкціонованих звалищ і 6 148 звалищ, які важко назвати контрольованими», — сказала посадовиця.

За її даними, щорічно в Україні утворюється 10 млн тонн твердих побутових відходів.

У цьому контексті Свириденко акцентувала на необхідності ухвалення базового закону у сфері управління відходами.

«Ми вважаємо, що все-таки необхідно ухвалити рамковий законопроєкт про управління відходами, навколо якого вже давно точаться дискусії. Саме він дасть змогу встановити правила й дати старт розробленню інших секторальних законопроєктів у цій сфері», — підкреслила заступниця глави ОП.

Вона нагадала, що РНБО зобов'язала всі громади до кінця року створити регіональні плани з управління відходами, які надалі мають стати частиною національного плану.

Контекст. Верховна Рада 1 червня ухвалила Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (№ 2051-1). Закон забороняє поширення на об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та послуг надтонких, тонких, оксорозкладних пластикових пакетів.

Заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети. Здатність пластикових пакетів до біорозкладання визначається відповідно до ухвалених у ЄС стандартів.

Заборона на поширення пластикових пакетів почне діяти з 1 січня 2022 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉