Паска – головна окраса великоднього столу. Кожен, хто готує цей традиційний хліб самостійно, мріє, аби паска вийшла не просто смачною, а й м'якою, ніжною та повітряною, як пух. Ще краще – якщо вона не черствіє навіть через кілька днів.
Саме таким є перевірений роками рецепт паски. Особливість його полягає у правильному підході до тіста та кількох маленьких секретах, які роблять випічку справді неймовірною.
Інгредієнти (на 3 середні паски)
Опара:
- молоко – 500 мл
- дріжджі свіжі – 50 г (або сухі – 15 г)
- цукор – 2 ст. л.
- борошно – 200 г
Тісто:
- яйця – 6 шт.
- жовтки – 2 шт.
- цукор – 300 г
- ванільний цукор – 2 ч. л.
- масло вершкове розтоплене – 200 г
- олія – 50 мл
- сіль – 1 ч. л.
- борошно – 1,2 — 1,5 кг (залежить від борошна, дивитись по консистенції)
- родзинки, цукати
- цедра лимона або апельсина — за смаком
Паска на Великдень — спосіб приготування
Почати слід з приготування опари. Для цього тепле молоко необхідно змішати з дріжджами, цукром та борошном. Накрити та залишити у теплому місці на 30-40 хвилин, поки підійде.

Паска на Великдень, рецепт, depositphotos.com
Переходимо до приготування тіста: яйця та жовтки збити з цукром та ванільним цукром до пухкої світлої маси. Якщо збиваєте міксером, починати варто з низьких обертів, поступово збільшуючи їх.
В опару додати збиті яйця, сіль, цедру, масло та олію.
Поступово всипати просіяне борошно та замісити м'яке, еластичне тісто. Воно має трохи липнути до рук.
В кінці додати родзинки чи цукати та перемішати.
Наступний крок – залишити тісто підходити. Накрийте рушником та залиште на 1,5-2 години. За цей час тісто має піднятися. Після цього його треба буде обім'яти та дати піднятися ще раз.
Викласти тісто у форми, заповнюючи їх на третину. Форми залишити ще на 40 хвилин у теплому місці.
Випікати у розігрітій до 170 °C духовці 35-50 хвилин (залежно від розміру паски). Готовність перевірити дерев'яною шпажкою.

Паска на Великдень, рецепт, depositphotos.com
Рецепт паски на Великдень – лайфхаки
- Тісто любить тепло та спокій. Тож не поспішайте, адже чим довше підходить, тим ніжніше воно буде.
- Вершкове масло додаємо розтоплене, тепле, але не гаряче.
- Не забивайте тісто борошном. Воно має залишатися м'яким і трохи липким.
- Олія у рецепті – це секрет тривалої свіжості. Вона затримує вологу всередині випічки.
- Після випікання паску треба одразу накрити рушником.
- Зберігати паску краще у пакетах або харчовій плівці – помістити туди, коли вона повністю охолоне.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також