Мрія кожного, хто регулярно займається приготуванням страв – мати один перевірений рецепт тіста, який підходить і для пиріжків, і для солодких булочок, і навіть для смачних ватрушок. Саме таке універсальне дріжджове тісто ми сьогодні вам і пропонуємо. Воно м’яке, еластичне, легко формується і чудово тримає будь-яку начинку.
Інгредієнти на універсальне тісто
- Молоко — 250 мл
- Цукор — 3 ст. л.
- Сіль — 1 ч. л.
- Сухі дріжджі — 7 г (або 20 г свіжих)
- Яйце — 1 шт.
- Олія рослинна — 3–4 ст. л.
- Борошно — 500–550 г
- За бажанням — 1 ч. л. ванільного цукру (для солодких виробів)
Спосіб приготування достатньо простий. Спершу підігрійте молоко до теплого стану. Додайте в нього цукор і дріжджі, перемішайте і залиште на 10 хвилин, щоб дріжджі активувалися і з’явилася пінка.
У великій мисці збийте яйце з сіллю. Додайте дріжджову суміш і олію. Поступово вводьте просіяне борошно (можна відразу змішати його з ванільним цукром, якщо плануєте солодку випічку). Замішуйте тісто до м’якості й еластичності – воно має трохи липнути до рук. Кількість борошна може варіюватися і залежить від самого виробу, його сорту, виробника.
Накрийте тісто рушником або харчовою плівкою і залиште в теплому місці на 1–1,5 години, поки воно не збільшиться у 2–2,5 рази.
Готове тісто треба обім'яти і сформувати пиріжки з різними начинками або булочки-ватрушки з сирною масою.

Викладіть вироби на деко, дайте постояти 15–20 хвилин. Потім змастіть поверхню збитим яйцем і випікайте у розігрітій до 180–190 °C духовці 20–25 хвилин до рум'яної скоринки.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також