Facebook Pixel

Як приготувати універсальне тісто на пиріжки та булочки-ватрушки

Мрія кожного, хто регулярно займається приготуванням страв – мати один перевірений рецепт тіста, який підходить і для пиріжків, і для солодких булочок, і навіть для смачних ватрушок. Саме таке універсальне дріжджове тісто ми сьогодні вам і пропонуємо. Воно м’яке, еластичне, легко формується і чудово тримає будь-яку начинку.

Інгредієнти на універсальне тісто

  • Молоко — 250 мл
  • Цукор — 3 ст. л.
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Сухі дріжджі — 7 г (або 20 г свіжих)
  • Яйце — 1 шт.
  • Олія рослинна — 3–4 ст. л.
  • Борошно — 500–550 г
  • За бажанням — 1 ч. л. ванільного цукру (для солодких виробів)

Спосіб приготування достатньо простий. Спершу підігрійте молоко до теплого стану. Додайте в нього цукор і дріжджі, перемішайте і залиште на 10 хвилин, щоб дріжджі активувалися і з’явилася пінка.

У великій мисці збийте яйце з сіллю. Додайте дріжджову суміш і олію. Поступово вводьте просіяне борошно (можна відразу змішати його з ванільним цукром, якщо плануєте солодку випічку). Замішуйте тісто до м’якості й еластичності – воно має трохи липнути до рук. Кількість борошна може варіюватися і залежить від самого виробу, його сорту, виробника.

Накрийте тісто рушником або харчовою плівкою і залиште в теплому місці на 1–1,5 години, поки воно не збільшиться у 2–2,5 рази.

Готове тісто треба обім'яти і сформувати пиріжки з різними начинками або булочки-ватрушки з сирною масою.

Викладіть вироби на деко, дайте постояти 15–20 хвилин. Потім змастіть поверхню збитим яйцем і випікайте у розігрітій до 180–190 °C духовці 20–25 хвилин до рум'яної скоринки.

Подякувати 🎉