Червень – це ключовий місяць для багатьох садівників і городників. Хоча основна частина весняних посадок вже позаду, у червні ще залишається достатньо часу для висівання нових культур, догляду за вже посадженими рослинами та повторних посівів. У цій статті розповідаємо, які культури можна висаджувати в червні 2025-го, а також коли краще це робити, орієнтуючись на кліматичні умови та місячний календар.
Зазначимо, що ключові фактори, які впливають на посадку в червні – це температура ґрунту та повітря. Червень зазвичай приносить стабільне тепло, тому можна висівати теплолюбиві культури, які потребують прогрітого ґрунту. Ще один показник – це вологість. Варто зауважити, що зважаючи на дощовий травень, початок червня 2025 ще може бути досить вологим, а ближче до кінця – спостерігається зниження опадів. Це варто враховувати при плануванні поливу.
Також зазначимо, що тривалий світловий день сприяє швидкому росту багатьох культур, особливо зелені та овочів короткого вегетаційного періоду.
Що садити у червні
У червні можна висівати овочі, які встигають визріти до осені:
- редис – можна сіяти до середини червня. Краще обирати сорти з коротким терміном визрівання (20–30 днів);
- кріп, петрушка, шпинат, салат – ці культури можна висівати кожні 10–15 днів для постійного врожаю;
- буряк – можна висівати впродовж усього місяця;
- квасоля – у червні висівають як кущову, так і витку квасолю. Головне — теплий ґрунт (не менше 12–14 °C);
- огірки – якщо не встигли посіяти в травні, це ще можливо в першій половині червня; обирайте ранньостиглі сорти;
- кабачки, гарбузи, патисони – також можна висівати до середини червня. Вони добре ростуть при температурі понад 20 °C;
- кукурудза – можна садити на початку червня, особливо якщо попередні посіви не зійшли або були пошкоджені;
- капуста – білокачанна пізніх сортів.
Посадкові дати за місячним календарем на червень 2025
Орієнтовні сприятливі дні для посіву в червні 2025 року:
- сприятливі: 4–8 червня, 13, 15, 23, 28–30
- несприятливі: 1–2 червня, 10–12, 16, 21, 24–26
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також