Facebook Pixel

Вживання зеленого чаю знижує ризик розвитку деменції — дослідження

Здоров'я

Вживання зеленого чаю знижує ризик розвитку деменції — дослідження. Фото: depositphotos

Вживання зеленого чаю знижує ризик розвитку деменції — дослідження. Фото: depositphotos

У людей похилого віку, які вживають декілька чашок зеленого чаю протягом дня, менше уражена біла речовина в мозку, що потенційно забезпечує певний рівень захисту від деменції. Відповідне дослідження опублікували японські науковці в журналі Science of Food, передає ScienceAlert.

Дослідники з наукових установ по всій Японії об’єдналися, щоб проаналізувати дані про 8766 добровольців віком від 65 років, які були зібрані в рамках опитування, проведеного у 2016-2018 роках.

Дані про людей, які споживали зелений чай і каву, порівняли з результатами МРТ, які містили інформацію про загальний об’єм мозку та особливості 5 різних ділянок.

Результати аналізу показали, що існує надійний зв’язок між кількістю спожитого зеленого чаю та об’ємом уражень головного мозку.

Однак ScienceAlert підкреслює, що ці статистичні дані не вказують на пряму причинно-наслідкову дію. Оскільки у дослідженні розглядався лише один знімок у часі, то були зроблені коригування таких факторів, як вік, стать, фізичні навантаження та рівень освіти.

Quote«Це перехресне дослідження виявило значний зв’язок між ураженням нижньої частини білої речовини головного мозку та більшим споживанням зеленого чаю, але не споживанням кави, у людей похилого віку без деменції, навіть після коригування факторів», — зазначили автори дослідження.

У середньому ті, хто випивав 3 чашки зеленого чаю на день, мали на 3% менше уражень білої речовини порівняно з тими, хто випивав одну чашку на день. Ті ж, хто випивав 7-6 чашок, мали на 6% менше уражень порівняно з тими, хто випивав одну чашку на день.

Водночас споживання зеленого чаю не вплинуло на об’єм гіпокампа чи загальний об’єм мозку, що також може вказувати на зниження когнітивних функцій.

Крім того, споживання цього напою не мало впливу на людей з депресією або з варіантом гена APOE4, який пов’язаним із хворобою Альцгеймера.

В публікації йдеться, що попередні дослідження також пов’язували споживання зеленого чаю зі зниженням кров’яного тиску. Тому дослідники припускають, що зниження ризику деменції пов’язане з впливом на серцево-судинну систему.

Quote«Ба більше, зелений чай містить менше кофеїну, ніж кава, яка негативно впливає на артеріальний тиск, що свідчить про те, що зелений чай може мати більш сприятливий вплив на ураження білої речовини», — пишуть науковці.

Проте автори наголошують, що усі учасники поточного дослідження були японцями, що означає певні закономірності в генетиці та способі життя.

Кофеїн допомагає зменшити рівень жиру та знижує ризик діабету 2 типу – дослідження Здоров'я

Кофеїн допомагає зменшити рівень жиру та знижує ризик діабету 2 типу – дослідження

Травми від падінь у літньому віці можуть прискорити розвиток деменції – дослідження Здоров'я

Травми від падінь у літньому віці можуть прискорити розвиток деменції – дослідження

Противірусні та протизапальні препарати знижують рівень розвитку деменції — дослідження Здоров'я

Противірусні та протизапальні препарати знижують рівень розвитку деменції — дослідження