Facebook Pixel

Що таке матча і чим вона корисна

Гастро/Їжа

Автор
Матча: що це таке, користь і як готувати. Фото: Unsplash / Matcha & CO

Матча: що це таке, користь і як готувати. Фото: Unsplash / Matcha & CO

Останніми роками все частіше від клієнтів кав’ярень ми можемо почути: «зробіть, будь ласка, «матча лате». Чай не так давно став популярним в Україні, тому не всі розуміють, що це таке. The Page розповідає, що ж таке матча, яка її користь та як готувати напій самостійно.

Що таке матча

Матча — це різновид японського пропаренного зеленого чаю. Але він достатньо нестандартний, адже має порошкоподібну консистенцію. Матча має яскравий зелений колір та гіркуватий присмак.

Листя чаю, що росте переважно в тіні та без прямого потрапляння сонячних променів (що дозволяє накопичити більше амінокислот та хлорофілу), збирають наприкінці весни або ж на початку літа. Після збору їх обробляють парою, сушать та перемелюють у порошок.

Цікаво, що винайшли матчу китайці, а техніку і спосіб приготування чаю вже завезли до Японії. З 14 століття китайці перестали використовувати цей вид чаю, а ось японці зробили на основі матчі культуру чаювання, а саме «чайну церемонію», яка існує і дотепер. Наразі японці використовують чай також для приготування солодощів ваґаші, лікерів або морозива.

Харчова цінність та калорійність матчі

Калорійність матчі становить 289 ккал на 100 грам. Що стосується харчової цінності матчі, то вона виглядає наступним чином:

  • білки — 6,6 грама;
  • жири — 2,9 грама;
  • вуглеводи — 68,1 грама;
  • харчові волокна — 8,3 грама.

Матча: користь і шкода

Чай матча багатий на корисні властивості, а саме:

  • Він має у 137 разів більше антиоксидантів, ніж звичайний зелений чай, і в 70 разів більше, ніж апельсиновий сік, що є абсолютним рекордом.
  • Мачта добре впливає на працездатність, адже дає велику кількість енергії. Так, матча містить кофеїн — від 18,9 до 44,4 мг/г залежно від умов вирощування (у каві, до прикладу, кількість кофеїну вар'юється в межах 10-12 мг).
  • Також у матчі міститься L-теанін. Він стимулює вироблення серотоніну, дофаміну та ГАМК — нейротрансмітерів з антистресовою та заспокійливою дією, але без ефекту сонливості. Завдяки L-тіаніну кофеїн засвоюється повільніше, тому енергетичний ефект досягається поступово, не провокуючи різкого стрибка тиску і не викликаючи хвилювання або роздратування.
  • Матча має кварцетин (природний флавоноїд), який не виробляє організм людини, а тому ми маємо отримувати його з їжі. Кварцетин має протизапальну дію, служить профілактикою серцево-судинних захворювань та раку.
  • Чай містить вітаміни C, E, A, які підтримують імунну систему.
  • Матча є продуктом, який виводить з організму токсини, адже містить велику кількість хлорофілу, який виводить важкі метали з організму.
  • Чай матча виступає лідером за кількістю клітковини з-поміж усіх сортів, тим самим допомагаючи контролювати вагу тіла.
  • Матча містить рутин (вітамін Р), який при взаємодії з аскорбіновою кислотою зміцнює кров’яні судини та покращує роботу серцево-судинної системи. Також вітамін Р нормалізує кров’яний тиск, насичує клітини організму киснем та запобігає появі кисневого голодування і бореться з пухлинами.
  • Цікаво також, що у Food Research International у 2017 році було виявлено, що люди, які пили саме матчу, сприймали більшу кількість інформації за годину, ніж ті, хто вживали зелений чай.

Кому не можна пити матчу

Згідно з дослідженнями, матчу не варто пити вагітним та годуючим грудьми жінками, адже у них чай збільшує ризик розвитку залізодефіцитної анемії.

Враховуючи, що цей вид чаю багатий на кофеїн, варто пам'ятати про денну норму, яка не повинна перевищувати 1-2 чашки, особливо це стосується тих, кому і зовсім заборонено вживати кофеїн, наприклад гіпертонікам.

Матчу також не можна вживати людям, які мають алергію на зелений чай або сімейство Camellia sinensis; тим, хто п’є ліки, які є розчинниками крові, ліки проти артеріального тиску та стимулятори тощо.

Зазначимо також, що для збереження корисних властивостей матчі її треба зберігати у прохолодному та захищеному від світла місці, у герметичній коробці чи пакеті (в ідеалі — у вакуумному пакуванні), адже під впливом кисню чай втрачає корисні поліфеноли та вітаміни і може вбирати запахи інших продуктів.

Як готувати матчу

Приготування матчі є справжнім ритуалом. Для приготування чаю в домашніх умовах, вам краще придбати спеціальну керамічну чашу, бамбуковий віничок для того, щоб при перемішуванні чаю не залишилось грудочок, та бамбукову мірну ложку.

Процес приготування матчі за рецептом Євгена Клопотенка виглядає так:

  1. Підігрійте керамічну ємність та налийте в неї воду, яка підігріта на 80 градусів. Опустіть туди віничок для того, щоб він розмокнув. Через 10 хвилин вилліть воду, а чашу витріть насухо.
  2. Всипте бамбуковою ложкою 2 грами матчі і налийте туди 80 грамів води або молока, яке підігріте не більш як на 80 градусів, і збийте бамбуковим віничком до однорідності та появи пінки.
  3. Після цього можна додати цукор або мед, перемішати та перелийте у свою філіжанку.

Як приготувати матча лате:

  1. Візьміть бамбукову мірну ложку, відміряйте і висипте в чашу 2 грами матчі. Залийте в чашу 23-30 мл гарячої води (не більше 80 градусів).
  2. Збийте матчу до однорідності за допомогою зигзагоподібних рухів.
  3. Збийте в пітчері 150 мл молока, щоб утворилася стійка піна не більше 75 градусів.
  4. Влийте молоко в матчу.

Матчу також можна готувати і додавати у фруктові коктейлі та смузі. Експериментуйте і знаходьте свій ідеальний рецепт.

Топ-5 продуктів осені: чим корисні та шкідливі ці овочі та фрукти Гастро/Їжа

Топ-5 продуктів осені: чим корисні та шкідливі ці овочі та фрукти

Чим корисна груша: новий погляд на фрукт, знайомий з дитинства Гастро/Їжа

Чим корисна груша: новий погляд на фрукт, знайомий з дитинства

Не гемоглобіном єдиним: чому варто їсти гранат Гастро/Їжа

Не гемоглобіном єдиним: чому варто їсти гранат