Вчені назвали продукт, який підвищує ризик розвитку діабету
Згідно з аналізом даних 31 когорти досліджень, регулярне вживання червоного та обробленого м’яса підвищує ризик діабету другого типу.
Про це йдеться у науковому журналі The Lancet Diabetes & Endocrinology.
За словами старшої авторки дослідження, професорки Кембриджського університету Ніти Форухі, воно є найповнішим на сьогоднішній день, яке показує зв’язок між обробленим і необробленим червоним м’ясом із діабетом другого типу. Так, воно показало сильний зв’язок між споживанням м’яса та зростання випадків діабету. Окрім цього, ці висновки були схожими серед населення в різних регіонах і країнах світу.
Також це дослідження узгоджується з поточними рекомендація щодо скорочення споживання м’яса.
Повідомляється, що поточні рекомендації щодо дієти радять замінити червоне та оброблене м’ясо на птицю. Окрім цього, рекомендується зменшити загальне споживання м’яса, й споживати такі альтернативні продукти, як горох, квасоля, сочевиця та тофу.
«Хоча ще немає чітких досліджень щодо зв’язку між споживанням м’яса птиці та ризиком діабету другого типу, нещодавнє дослідження показало, що заміна червоного м’яса та обробленого м’яса на м’ясо птиці призвела до зниження ризику розвитку діабету», — зазначила докторка Хільда Малруні.
Також професорка Форухі додала, що зазвичай доступне оброблене м’ясо, таке як шинка, ковбаси, бекон, хот-доги, салямі або пепероні, проходить глибоку обробку, містить хімічні добавки, а також має високий вміст солі, що робить його шкідливим для широкого спектру захворювань.
«Є багато способів скоротити споживання, включно з тим, щоб їсти це м’ясо рідше, споживати менші порції або замінити його на альтернативні продукти, багаті білками», — додала вона.