Facebook Pixel

Скандал з яйцями по 17 грн не завадив місцевим радам купувати їх дорожче – Железняк

Уже після скандалу із закупівлями яєць по 17 грн в Міноборони деякі місцеві ради й надалі купують їх удвічі дорожче, ніж на ринку — по 10 грн за штуку без ПДВ. Про це The Page розповів в інтерв’ю Ярослав Железняк, народний депутат, заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Quote«Нещодавно я проаналізував усі закупівлі яєць, що відбувалися в нашій країні, й побачив, що навіть у травні 2023 року, після скандалу із закупівлею яєць для армії по 17 грн за штуку, деякі обласні та селищні ради й надалі закуповували яйця принаймні вдвічі дорожче, ніж на ринку — по 10 грн за штуку без ПДВ. Це свідчить про те, що ніхто відповідальності не боїться», – підкреслив він.

Також він повідомив, що в Києві були закупівлі набагато цікавіші за сумнозвісні барабани для укриттів.

Quote«Я особисто переглядав кошторис реконструкції укриттів у Голосіївському районі на 6 млн грн і побачив, що там на матеріалах йде накрутка щонайменше 50%. Таке саме спостерігається в закупівлях великих держпідприємств, зокрема «Енергоатому», – додав Железняк.

Щоб звести нанівець корупцію в держзакупівлях, потрібно посилювати контроль над ними, і тут «має включатися в роботу Бюро економічної безпеки (БЕБ), яке поки що займається іншими непрофільними речами».

Quote«Тут немає чарівної пігулки, яка б вилікувала хворобу. Закупівель в Україні проходить багато. Система ProZorro дозволяє їх перевіряти. Але крім того має бути відповідальність. Якщо той чиновник, який закупив сковорідку начебто для укриття за 720 тис. грн, підпаде під відповідальність, його ув’язнення стане попередженням для всіх його друзів-корупціонерів з інших районних, міських і селищних рад», – упевнений Ярослав Железняк.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉