Facebook Pixel

Експерт ООН: запасів пшениці на Землі залишилося тільки на 10 тижнів

У світі на складах залишилося запасів пшениці тільки на 10 тижнів. Однак війна в Україні не є ключовою причиною кризи. Про це заявила експертка з питань продовольчої безпеки, генеральна директорка сільськогосподарської аналітичної компанії Gro Intelligence Сара Менкер під час засідання Ради Безпеки ООН.

Війна в Україні, за її словами, «підкинула хмизу» цій проблемі.

Quote«Я хочу почати з того, що прямо скажу: російсько-українська війна не стала причиною кризи продовольчої безпеки. Це просто підкинуло хмизу у вогонь, який давно тлів. Криза, яку ми виявили задовго до пандемії COVID-19, засвідчила крихкість наших ланцюжків постачань», — сказала Менкер.

Вона додала, що «навіть якщо війна закінчиться завтра, наша проблема продовольчої безпеки не зникне найближчим часом без узгоджених дій». У зоні продовольчих ризиків опинилися 400 млн людей у всьому світі.

Quote«Сьогоднішні умови гірші, ніж у 2007 і 2008 роках. Важливо зазначити, що зараз спостерігається найнижчий рівень запасів зерна, який коли-небудь бачив світ, тоді як доступ до добрив надто обмежений, а посуха в регіонах, де вирощують пшеницю, є найбільш екстремальною за останні 20 років. Аналогічні проблеми із запасами також стосуються кукурудзи та інших зернових», — зазначила Менкер.

Контекст. Минулого тижня держсекретар США Ентоні Блінкен звинуватив Росію в блокуванні експорту пшениці з України, що Росія категорично заперечувала. Блінкен стверджував, що Москва використовує пшеницю як військову зброю.

Подякувати 🎉