Facebook Pixel

Закон про медіа. В НСЖУ заявили, що автори проігнорували думку журналістів

Національна спілка журналістів України заявила, що автори законопроєкту «Про медіа» начебто й радились із журналістською спільнотою щодо документа, але зауваження до уваги не взяли.

Quote«Ми підтримуємо імплементацію європейських зобов’язань України. Водночас лише 10% законопроєкту «Про медіа» містить саме імплементацію цих зобов’язань. А 90% – це власне пропозиції українських авторів, –– До них у нас – найбільші претензії», — наголосив очільник НСЖУ Сергій Томіленко.

Він уточнив, що законопроєкт «Про медіа» журналістська спільнота називає «законом про Нацраду», тому що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримує повноваження контролювати і регулювати діяльність усіх медіа, в тому числі друкованих та онлайн-видань.

Quote«Наша позиція – покращувати регулювання телерадіопростору, працювати над тим, щоб Нацрада була ефективною і не розширювати аж настільки її повноваження. Крім того, законопроєкт спрощує для регулятора накладання штрафів, закриття і блокування діяльності ЗМІ. НСЖУ наполягає, що право ухвалювати такі рішення повинен мати тільки суд», — підкреслив Томіленко.

За його словами, «від боротьби з нечесними медійниками не повинні страждати чесні законослухняні медійники, яких абсолютна більшість». Очільник НСЖУ наголосив, що журналістська спільнота виступає за конструктивний діалог у нормальних умовах між політиками й журналістами задля ухвалення якісних законодавчих актів.

Quote«Якщо ж політики радитимуться тільки з експертами та органами влади, а журналістам казатимуть тільки: «Виконуйте те, що ми напрацювали», то це не буде шлях порозуміння й ефективності», — запевнив він.

Контекст. Законопроєкт №2693-д «Про медіа» парламент прийняв за основу (в першому читанні) 30 серпня. Цей документ гостро критикували НСЖУ та інші журналістські організації, журналістська спільнота та редактори українських ЗМІ, а також Європейська федерація журналістів.

Раніше Комітет захисту журналістів (CPJ) США звернувся до українського парламенту із закликом переглянути проєкт закону про ЗМІ. За словами представників організації, наявний документ, за умови його ухвалення, загрожує обмеженням свободи преси в країні та відступом від стандартів Європейського Союзу.


Подякувати 🎉