Facebook Pixel

Вчені заявили, що розробили вакцину проти коронавірусу з довічною ефективністю

Японські вчені заявили про розроблення вакцини проти COVID-19, яка здійснить революцію в боротьбі з коронавірусом у світі. Йдеться про препарат, ефективність якого не знижуватиметься з плином часу, а відтак не вимагатиме ревакцинації.

Як пише The Japan Times, фахівці з Токійського інституту медичних наук взялися за розроблення щеплення проти коронавірусу на базі створеної в 1796 році вакцини проти віспи (в її основі – безпечний для людей вірус коров’ячої віспи). У квітні 2020 року японські вчені почали роботу над розробленням рекомбінантного вірусу вісповакцини, що містить спайковий білок вірусу SARS-CoV-2, який спричиняє COVID-19. Вони обрали непатогенний штам варіанта вірусу віспи під назвою DIs, який працює як надзвичайно ефективний і безпечний вірусний вектор для доправлення гена шипа SARS-CoV-2.

Quote«Я працював над різними технологіями вакцин, як-от аденовірус і інформаційна РНК, але вакцина, яка використовує вектор вірусу вісповакцини, є найпотужнішою з усіх із невеликими побічними ефектами. Особливості цієї вакцини в тому, що вона може індукувати антитіла та довічний імунітет. Одне щеплення вакциною зберігає свою ефективність понад 20 місяців. Немає жодної іншої вакцини, яка б могла досягти таких ефектів», — повідомив дослідник Токійського інституту Мітінорі Кохара.

Однією з важливих переваг цієї вакцини є її здатність тривалий час зберігатися у висушеному вигляді за кімнатної температури, що було б особливо корисно для країн, що розвиваються, з тропічним кліматом.

Новий препарат уже перевірили на мишах — у них імунітет тримався не менш як 20 місяців. Клінічні випробування на людях заплановано на 2023 рік. У разі їхнього успіху вакцина зможе вийти на ринок у 2024 році.

Контекст. Від початку вакцинації проти коронавірусу в Україні щепили 14 721 822 людини, із них 13 762 162 особи отримали дві дози вакцини.

Нагадаємо, що українцям роблять щеплення такими вакцинами:

Подякувати 🎉