Facebook Pixel

ЄС усіма силами захищатиме свою економіку від Китаю – Урсула фон дер Ляєн

ЄС готовий застосувати всі можливі інструменти для захисту економіки, якщо Китай не запропонує справедливий доступ до його ринків, оскільки світ не витримує надлишок китайського виробництва. Про це пише Bloomberg з посиланням на заяву президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Як Євросоюз планує захищати економіку від надлишкового виробництва Китаю

За словами Урсули фон дер Ляєн, Європу заполонили сильно субсидовані китайські електромобілі та сталь, а світ не може поглинути надлишок виробництва Китаю.

Quote«Щоб торгівля між ЄС та Китаєм була справедливою, доступ до ринків один одного також має бути взаємним. Я впевнена, що можна досягти більшого прогресу у цьому питанні. Водночас ми готові використовувати наші інструменти торгового захисту, якщо це буде потрібно», – сказала фон дер Ляєн після переговорів із китайським лідером Сі Цзіньпіном.

Фон дер Ляєн сказала, що ЄС може застосувати такі заходи, як міжнародний інструмент закупівель, який у квітні 2024-го почав розслідувати закупівлю Китаєм медичних пристроїв. ЄС може зрештою обмежити доступ Китаю до тендерів, якщо виявить, що користь від торгівлі отримують не обидві сторони.

Quote«Європа не може прийняти практики, що спотворюють ринок і можуть призвести до деіндустріалізації», – сказала президентка Єврокомісії.

Як китайське виробництво впливає на європейські ринки

Восени 2023 року ЄС розпочав розслідування щодо субсидій для китайських електромобілів, які заполонили європейський ринок. Зараз Союз планує запровадити нові тарифи для Китаю до липня 2024-го.

Китай заперечує факт надлишкових потужностей у «зеленій» енергетиці і звинувачує ЄС у протекціонізмі.

Quote«Китай ніколи не прагнув до дисбалансу. Ми лише віримо, що коли дві країни ведуть торгівлю, ми використовуємо власні конкурентні переваги, тоді наші підприємства можуть торгувати у відкритому, справедливому, стабільному та недискримінаційному середовищі», – сказав керівник європейського відділу Міністерства торгівлі Китаю.

Франція – одна з найактивніших країн, яка підтримує торговельні обмеження проти Китаю. Зокрема, президент країни Еммануель Макрон закликав ЄС запровадити преференції для вітчизняної промисловості в стратегічних секторах, включаючи штучний інтелект і «зелені» технології.

Нагадаємо, у січні 2024 року Китай розпочав антидемпінгове розслідування щодо імпорту лікеро-горілчаної продукції, що може вплинути на глобальні продажі коньяку.

Подякувати 🎉