Facebook Pixel

Чи залишиться розсипання українського зерна безкарним для польських вандалів

Українців особливо обурюють кадри з розсипаним польськими мітингарями українським зерном на кордоні. Адже в країні, яка пережила голодомор, панує шанобливе ставлення до хліба. Тим більш, коли в умовах повномасштабної війни українські сільгоспвиробники несуть колосальні збитки. The Page нагадує відомі прецеденти вандалізму на кордоні і з’ясовує, яке покарання чекає на винуватців.

Випадки розсипання зерна на кордоні з Польщею у 2024 році

11 лютого 2024 року: на пункті пропуску «Дopoгуськ Ягодин» протестувальники висипали зерно, з трьох українських вантажівок, які рухалися в Литву. Попередньо, з них зірвали митні пломби. ЗМІ передають, що з кожної автівки висипалося приблизно по 3 тонни зерна.

Quote«Ми здійснюємо перевірку, встановлюємо анкетні дані осіб, які брали участь в інциденті, опитуємо свідків», — прокоментувала інцидент ЗМІ Ева Чиж із Головного управління міської поліції в Холмі. Матеріали пообіцяли направити до прокуратури для проведення кримінально-правової експертизи.

20 лютого 2024 року: поблизу пункту пропуску «Медика» протестувальники перекрили залізницю і висипали зерно з вантажного вагона на колії. Після приїзду на місце події поліції, залізницю розблокували.

Тоді співорганізатор протесту польських фермерів Роман Кондрув пояснив, що протестувальники висипають збіжжя «через емоції».

Псування зерна 20 лютого 2024 року. Фото: соцмережі

Псування зерна 20 лютого 2024 року. Фото: соцмережі

«На вантажній станції Медика польські протестувальники відкрили люк двох українських вантажних вагонів, у яких знаходилося зерно. Український вантаж прямує до Німеччини транзитом через Польщу», — прокоментували ситуацію в «Укрзалізниці».

«Укрзалізниця» з приводу інциденту звернулася до польських правоохоронних органів.

23 лютого 2024 року: на залізничному пункті пропуску «Дорогуськ» невідомі висипали ріпак з трьох зерновозів.

Quote«Сьогодні вранці на залізничній станції Дорогуськ (Польща) невідомі пошкодили українську сільгосппродукцію. Відкрито три зерновози з ріпаком. Це транзитний вантаж, який прямує до Німеччини (Гамбург). Скажу тільки, що непокарані злочини завжди повертаються. Чи то військова агресія, чи то пошкоджене зерно», — прокоментував цей інцидент міністр інфраструктури України Олександр Кубраков у соцмережі X.

Кубраков закликав Польщу знайти і покарати винних, щоб інші не спокушалися наслідувати такий приклад.

Диверсія 23 лютого 2024 року. Фото: соцмережі

Диверсія 23 лютого 2024 року. Фото: соцмережі

24 лютого 2024 року: на залізничній станції «Дорогуськ» невідомі розсипали українські боби, пошкодивши вантажні вагони. З цього приводу «Укрзалізниця» втретє звернулася до польських правоохоронців.

боби-r0.jpg

25 лютого 2024 року: на залізничній станції «Котомеж» розсипали 160 тонн зерна з восьми напіввагонів. Вантаж прямував до порту Гданськ, звідки зерно мали експортувати морем до інших країн світу. Через цей інцидент «Укрзалізниця» вчетверте звернулася до польської поліції з приводу псування вантажів. Ця диверсія станом на початок березня 2024 року стала наймасштабнішою.

Quote«Поліція вже розпочала процесуальні дії на місці. Справою займається комісаріат поліції в Бидгощі», — повідомив про інцидент Олександр Кубраков.

Міністр наголосив, що Україна сумлінно виконує свої зобов’язання згідно з домовленостями з польським урядом і не експортує певні види агропродукції на територію Польщі.

Наймаштабніша диверсія на кордоні 25 лютого 2024 року. Фото: соцмережі

Наймаштабніша диверсія на кордоні 25 лютого 2024 року. Фото: соцмережі

У підсумку, за лютий зафіксовано щонайменше п’ять прецедентів псування українського врожаю та транспортних засобів на польському кордоні.

Quote«Основний бенефіціар від цього росія. Вони тільки руки потирають, коли ми сходимось у якихось торговельних війнах з Польщею, з ЄС», — прокоментував ситуацію на кордоні в інтерв’ю The Page Олег Хоменко, гендиректор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як покарають за розсипання українського зерна польських мітингарів

Хоч мітингарі й виправдовують свої витівки з українським зерном «емоціями», такі дії виходять далеко за межі дрібного хуліганства і можуть потягнути за собою серйозні наслідки.

Quote«Оскільки фактично на кордоні були пошкоджені авто і опломбовані контейнери, які після митних процедур рухалися транзитом, протестувальників можуть притягнути до відповідальності за знищення майна та порушення митної безпеки», — попереджає Ігор Ясько, адвокат, керуючий партнер ЮК Winner.

На форумі «Україна. Рік 2024», який відбувся 25 лютого 2024 року, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль згадав про проблему вандалізму на польському кордоні.

«Польський уряд реагує, порушуються відповідні справи, перші порушники вже постали перед судом, їм загрожує до п’яти років позбавлення волі», — повідомив прем’єр-міністр.

Вочевидь, мова йде про найперший кейс від 11 лютого, коли зерно висипали з вантажівок на пункті пропуску «Дopoгуськ – Ягодин».

Акт вандалізму на кордоні 11 лютого 2024 року. Фото: соцмережі

Акт вандалізму на кордоні 11 лютого 2024 року. Фото: соцмережі

На думку Ігоря Яська, якщо би поліція не встановила підозрюваних та не зібрала би докази через хаотичність страйку, цей вчинок на кордоні міг би залишитися безкарним. Чи вдасться встановити і притягнути винуватців до відповідальності в інших чотирьох кейсах — поки питання відкрите. Проте для уникнення наступних актів вандалізму реакція має стати швидкою і показовою. В іншому випадку, якщо польські правоохоронці будуть закривати очі на випадки вандалізму, практика може стати ще більш масовою.

Теоретично, власники розсипаного зерна та пошкодженого транспорту можуть розраховувати на компенсацію.

Quote«Спочатку в судовому порядку мають знайти винних та призначити покарання. Після цього постачальник за підтримки українських дипломатів та юристів може скористатися нормами міжнародного права, щоб отримати відшкодування пропорційно до понесених витрат», — розповідає Ігор Ясько про перспективи отримання відшкодування збитків.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉