Facebook Pixel

Польська поліція направила до суду перших блокувальників кордону

Польські правоохоронці спрямували до суду справу проти порушників, які розсипали українське збіжжя з зерновозів на кордоні з Польщею. Їм загрожує до пʼяти років позбавлення волі.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на форумі «Україна. Рік 2024», передає ЦТС.

Quote«Протести відбуваються на фоні війни, тобто є підтримка радикальних і проросійських політичних сил на території Євросоюзу, зокрема в Польщі», — зазначив він. За словами Шмигаля, через це відбуваються такі випадки, як розсипання українського зерна.
Quote«Польський уряд реагує, порушуються відповідні справи, перші порушники вже постали перед судом, їм загрожує до п’яти років позбавлення волі», — додав прем’єр-міністр.

Страйки на польському кордоні: що відомо станом на 26 лютого

Нагадаємо, що з 3 листопада 2023 року польські перевізники блокували усі пункти пропуску на українському кордоні. Зокрема, були заблоковані переїзди для українських вантажівок через Дорогуськ, Гребенне і Корчову. Причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

Читайте також:
До Києва їде Орбан

15 листопада Мінрозвитку України разом з представниками Мінінфраструктури Польщі та директоратом Єврокомісії з питань транспорту та мобільності у польському Дорогуську домовлялися про розблокування кордону. Поляки вимагають повернутися до системи дозволів, але Україна не може виконати ці вимоги. ЄС у цьому питанні підтримує Україну.

16 листопада 2023 року словацькі перевізники приєдналися до поляків і не пропускали українські вантажівки через кордон з 14 по 15 годину. Утім, це не вплинуло на роботу Закарпатської митниці: як і раніше, 250 вантажівок проїхали через кордон.

З 23 листопада страйк розповсюдився на переході «Шегині — Медика».

Станом на ранок 10 грудня у Польщі біля українського кордону стояли майже 3,5 тис. вантажівок.

З 11 по 17 грудня польські перевізники розблокували п/п «Ягодин — Дорогуськ». Однак уже 18 грудня вони повернулись до блокади цього пункту пропуску.

З 4 по 6 січня 2024 року польські фермери проводили протест на п/п «Шегині Медика». У суботу, 6 січня, близько 21:00 поляки розблокували пункт пропуску «Шегині Медика». З 15 січня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок у бік України біля пункту пропуску «Медика — Шегині».

17 січня о 13:00 польські перевізники призупинили свій протест та розблокують кордон. Це стало результатом домовленостей перевізників з Мінінфраструктури Польщі.

9 лютого польські фермери розпочали блокування на пунктах пропуску «Медика — Шегині», «Гребенне — Рава-Руська» та «Дорогуськ — Ягодин». Також місцеві фермери заявили про намір від сьогодні, з 9 лютого, у пункті пропуску «Хрубешув — Володимир-Волинський» (ст. «Ізов») перешкоджати перевантаженню українських сільськогосподарських товарів із залізничного на автомобільний транспорт і переміщенню їх на термінали по станції Хрубешув.

10 лютого польські фермери ненадовго розблокували п/п «Медика — Шегині».

20 лютого польські фермери заблокували усі пункти пропуску на кордоні між Польщею та Україною.

Поблизу пункту пропуску «Медика — Шегині» польські протестувальники посилили протести. Фермери перекрили залізницю та розсипали збіжжя з вантажного вагону на колії.

«Укрзалізниця» обурена втручанням польських протестувальників, які заблокували потяг і розсипали українське зерно, та закликає припинити незаконні дії. Компанія направила відповідне звернення до польських правоохоронних органів.

Увечері 20 лютого стало відомо, що польські протестувальники послабили обмеження р уху легкових автомобілів та автобусів на трьох пунктах пропуску. Йдеться про «Хребене — Рава-Руська», «Зосін — Устилуг» та «Долгобичув —Угринів».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉