Facebook Pixel

«У нас уже є досвід»: «Укренерго» судитиметься з росією через пошкоджені енергооб’єкти

В «Укренерго» анонсували судовий позов проти росії, у межах якого компанія виставить агресору рахунок за всі зруйновні або пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури країни. Це станеться вже найближчим часом, наголосили в компанії.

Директор із правових питань НЕК «Укренерго» Максим Юрков підкреслив, що жодна інша енергосистема у світі такого виклику, як пережила українська, не мала. Загалом російське окупаційне військо завдавало сім хвиль ракетних ударів по енергооб’єктах, за два місяці російські ракети та дрони пошкодили практично всі великі тепло- та гідроелектростанції.

Quote«Ми фіксуємо всі пошкодження в реальному часі щодня. Складаємо кошторис і найближчим часом виставимо рахунок росіянам за наші знищені об’єкти. У нас уже є певний досвід виставлення рахунків російській федерації. Бо ми одні з небагатьох судилися й продовжуємо цей процес щодо наших активів у Криму», — додав він.

В «Укренерго» також розповіли, що нині триває робота над розробленням правового механізму, який дасть змогу компанії стягнути з рф компенсацію за завдані збитки.

Контекст. Нагадаємо: 1 грудня «Укренерго» залучила кредитні кошти від європейських фінансистів — 300 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та грант у розмірі 72 млн євро від Нідерландів на відновлення зруйнованого обладнання та мереж. З ремонтом допомагають також й інші союзники як грошима, так і обладнанням.

Після останнього масованого ракетного обстрілу 23 листопада українська система ще й досі повною мірою не оговталася. У низці українських областей уже понад тиждень тривають екстрені відключення, світла подекуди немає по 8 годин поспіль.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉