Facebook Pixel

Завтра відбудеться зустріч міністрів оборони ЄС і України: про що спілкуватимуться

На зустрічі міністри оборони країн — членів ЄС обговорять пришвидшення постачань боєприпасів Україні та анонсують постачання зброї Україні. Про це пише «ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА», посилаючись на представника уряду Швеції.

Перша сесія буде присвячена доповіді про поточну ситуацію на фронті та потреби ЗСУ

Друга частина буде присвячена обговоренню військової допоміжної місії ЄС — Україна. Військові представники Польщі та Німеччини розкажуть про те, як просувається навчання, які є виклики та можливості для військових, що проходять навчання у цій місії.

У третій частині міністри обговорять можливості прискорення постачання та виробництва артилерійських боєприпасів, які терміново необхідні Україні.

Quote«Ми обговорюватимемо спільні закупівлі й те, як ми прискоримо можливості європейської промисловості для виробництва боєприпасів», — розповів представник Швеції.

Також представник уряду Швеції запевнив, що рішення щодо спільної закупівлі ЄС боєприпасів України буде ухвалено не пізніше 20 березня.

Quote«Я думаю, що Зовнішня дипломатична служба ЄС сподівається, що домовленостей буде досягнуто найпізніше на засіданні Ради з питань закордонних справ 20 березня. Ми сподіваємося, що на засіданні в середу міністри оборони зможуть краще зрозуміти можливі аспекти, які має бути взято до уваги для цієї ініціативи. Чи буде це (спільні закупівлі) покладено на Європейське оборонне агентство або це будуть держави-члени, чи це буде комбінація тощо – багато чого ще потрібно опрацювати та погодити, включно з фінансуванням з європейського мирного фонду чи з іншого джерела – ми ще не вирішили, що це буде. Я думаю, що на цій зустрічі в середу йтиметься про модальність, щоб потім далі працювати в Брюсселі. Я вважаю, що 20 березня – амбітна, але реалістична дата, коли, як ми сподіваємося, рішення може бути ухвалено для того, щоб потім воно було підтверджено Європейською радою пізніше за кілька днів», — дав докладну відповідь представник Швеції.

Також представник уряду оголосив про другу чергу допомоги Україні в розмірі 1 млрд євро, на які буде закуплено боєприпаси для ЗСУ.

Quote«Починається з 1 млрд для першого треку, який полягає в тому, що ми вибираємо все зі своїх сховищ, що в нас є, – це буде для відшкодування». Також йде обговорення, що для другого треку – а це спільні закупівлі – буде призначено другий мільярд, який ми погодили для мирного фонду. Потім має бути обговорення щодо додаткових грошей, що буде непросто. І тут ми заходимо на територію, де багато держав-членів хочуть зазначити, що це (мирний фонд) глобальний інструмент, і українська частина є важливою, але це не все призначення фонду», — описав він ситуацію.

Крім того, під час неформального засідання глави оборонних відомств мають намір отримати краще розуміння про те, що ще залишилося в сховищах держав-членів і як швидко можна прискорити виробничі потужності.

Quote«Зобов'язання (щодо закупівель) на найближчі роки для промисловості будуть сильним політичним і економічним поштовхом. Найважливіше зараз – обговорити, як ми можемо постачати більше боєприпасів і артилерії Україні та ще швидше, ніж ми це робимо зараз. Це першочергова мета», — переконаний він.

Міністри також обговорюватимуть Китай, ПВК «Вагнера».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉