У НБУ пояснили причини низької інфляції в березні

Низька інфляція в березні обумовлена істотним здешевленням енергоносіїв на світових ринках, ефектом торішнього зміцнення гривні і збільшенням пропозиції сирих продуктів харчування, внаслідок теплої погоди.

«Ці фактори переважили вплив на ціни з боку березневого ослаблення гривні і ажіотажного попиту на окремі товари після введення карантинних заходів», — йдеться в повідомленні регулятора.

Центробанк зазначив, що ризики прискорення зростання споживчих цін в подальшому посилилися.

Цьому сприяв ажіотажний попит на окремі товари і ускладнення логістики в умовах обмежувальних заходів внаслідок поширення COVID-19. Крім цього, вичерпується ефект міцної гривні, який суттєво гальмував інфляцію в попередні місяці.

«Ці та інші фактори будуть враховані при перегляді макроекономічного прогнозу, результати якого будуть представлені на прес-брифінгу Правління Національного банку з питань монетарної політики 23 квітня 2020 і опубліковані в Інфляційному звіті за квітень 2020 року», — уточнили в НБУ.

Контекст. Споживча інфляція за підсумками березня виросла на 0,8% після зниження в лютому на 0,3%. У річному вимірі інфляція сповільнилася до 2,3% з 2,4% за підсумками лютого. Темпи зростання цін перебували нижче цільового діапазону 5% ± 1 п.п.

Базова інфляція майже не змінилася і склала 3,1% рік до року (3,0% рік до року в лютому).

За словами заступника глави регулятора Дмитра Сологуба, рух інфляційного індексу в Україні в 2020 році залишиться під контролем і буде коливатися в межах визначеного Нацбанком цільового коридору 5% ± 1 п.п.

Читати на The Page