Facebook Pixel

У березні 2023 року фінансовий ринок України залишили 39 установ — НБУ

Кількість учасників фінансового ринку в березні 2023 року зменшилося на 39 установ. З-поміж них два банки та 37 небанківських організацій. Про це пише НБУ.

Зокрема, кількість учасників небанківського фінансового ринку в березні зменшилася з 1 384 до 1 347. З них НБУ добровільно виключив із реєстрів 12 фінансових компаній, 5 ломбардів, 2 кредитні спілки та 5 лізингових компаній. Інші 7 фінансових компаній, 5 страховиків і одну лізингову компанію НБУ позбавив ліцензії примусово. Упродовж березня у видаванні ліцензії відмовлено одній лізинговій компанії. Водночас 15 фінансовим компаніям, чотирьом ломбардам, двом кредитним спілкам і п'яти лізинговим компаніям добровільно анульовано всі ліцензії (на підставі поданих ними заяв), іншим трьом фінансовим компаніям – примусово (як захід впливу). Крім того, 2 фінансовим компаніям та одному страховику анульовано частину ліцензій добровільно, а ще двом фінансовим компаніям і чотирьом страховикам – примусово. Поновлено дію ліцензій одній фінансовій компанії та одному лізингодавцю.

Кількість банків у березні зменшилася із 67 до 65. Йдеться про АТ «БАНК ФОРВАРД» і АТ «АЙБОКС БАНК». Відбулися втрати й в інших секторах фінансового ринку. Зокрема, припинили роботу 4 платіжні системи, 5 комерційних агентів.

Нагадаємо, що 7 березня 2023 року НБУ ліквідував АТ «Банк Форвард» через фінансові проблеми установи. Банк «Форвард» належав російському банку «Російський стандарт», власник якого – алкогольний магнат Рустам Таріко. Раніше «Форвард» також називався «Російський стандарт». У жовтні 2022 року Рада нацбезпеки та оборони ввела санкції проти власника банку. З липня 2022 року банк перебуває в управлінні АРМА.

Того самого дня, 7 березня, Національний банк України ліквідував АТ «Айбокс банк» через схеми з легалізації «брудних» грошей.

Подякувати 🎉