З 1 січня по 1 червня 2025 року українські виробники планують ввезти до країн ЄС 109 тис. тонн цукру. Це вдвічі менше, ніж за аналогічний період цього року, коли було ввезено 262 тис. тонн.
Про це розповіла Яна Кавушевська, т.в.о. голови НАЦУ «Укрцукор».
Зокрема Яна Кавушевська сказала, що саме її асоціація була ініціатором заборони ввезення цукру до ЄС з 1 червня 2024 року:
«Якщо ми хочемо бути частиною Європи, якщо ми хочемо потім бути на цукровому ринку, ми в принципі маємо розуміти правила гри і їх дотримуватись. 262 тис. т – це те, що нам Європа погодила (на 2023 рік). 16 травня ми вже експортували. Ми чесно уряду сказали, що ми все експортували», — відповіла очільниця Укрцукру
Також асоціація продовжуватиме перемовини з представниками ЄС щодо подальшого експорту українського цукру після 1 червня 2025 року: «Ми сподіваємось, що наша квота буде суттєво більше, ніж була».
Також Яна Кавушевська розповіла, куди цукровики продають власний цукор:
«По-перше, внутрішнє споживання. Традиційні – червень-липень – період закруток. Є ще інші країни, які хочуть наш цукор. Це Північна Македонія, Туреччина. А також Туніс, Ліван, Лівія, Мавританія. Є можливість, купують».
Наразі щороку українські цукровики виробляють 1,8 млн т. цукру на рік. 900 тис. припадають на внутрішнє споживання. Інша частина йде на експорт, з якої 30% – на інші, крім європейських, країни світу.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також