Facebook Pixel

Чи буде підвищення вартості тарифів на воду

Питання зростання тарифів на комунальні послуги хвилює багатьох українців. Національна комісія, яка регулює сфери енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), визначає тарифи не тільки для водоканалів, але й для інших організацій, що надають послуги з постачання та відведення води.

Про те, скільки коштуватиме водопостачання та водовідведення для українців у березні, йдеться в документі Департаменту із регулювання відносин у сфері централізованого водопостачання та водовідведення.

Тарифи на постачання води та її відведення встановлюються окремо для кожного водоканалу і варіюються залежно від компанії. Існують дві основні категорії тарифів:

  • перша — стосується загального централізованого постачання холодної води та її відведення для приватних домогосподарств та колективних споживачів, котрі не залучені до діяльності у сфері водопостачання як суб'єкти господарювання;
  • друга — категорія тарифів призначена для централізованого постачання холодної води та водовідведення через внутрішньобудинкові системи, що використовуються в багатоквартирних будинках, та адресована суб'єктам господарювання, які надають ці послуги.

Як зміняться тарифи на воду у березні

З 1 липня 2023 року Національна комісія, яка відповідає за регулювання в секторах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оголосила про зростання тарифів на водопостачання та водовідведення для переважної більшості водоканалів на 20-30%. Однак вже 3 липня 2023 року, відреагувавши на наполегливі звернення водопостачальних підприємств та Кабінету Міністрів України, НКРЕКП відкликала своє попереднє рішення, залишивши старі тарифи на воду, які були встановлені з 1 січня 2022 року.

Національна комісія зобов'язана приймати рішення, які мають економічне обґрунтування, для того, щоб компанії не зазнавали збитків у своїй діяльності. Водночас обов'язок уряду полягає в тому, щоб забезпечити підтримку громадянам через субсидії та пільги, а не уповільнювати процес перегляду тарифів. Подорожчання можливе вже з 1 квітня і відбуватиметься воно у два етапи.

Відповідно, 6 лютого стало відомо про можливі майбутні зміни тарифів для деяких водоканалів. Однак запровадження змін було відкладено до кінця опалювального сезону, проте вже з 1 квітня заплановано провести перший етап збільшення вартості. В результаті вартість холодної води для українців зросте на 50-100 гривень в середньому, залежно від кількості членів сім'ї.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉