Facebook Pixel

Суд заборонив випуск криптовалюти Telegram

Попереднім рішенням Федеральний суд Південного округу штату Нью-Йорк заборонив передавати цифрові токени Gram інвесторам блокчейн-платформи TON, створеної Павлом Дуровим. Суд визнав криптовалюту цінними паперами і став на бік Комісії з цінних паперів та бірж (SEC).

На думку суду, перші інвестори TON вклали кошти в платформу, бо мали намір заробити на вторинному ринку. Саме через це суд став на бік SEC, яка наполягала, що токени Gram є цінними паперами. А це означає, що власники платформи порушили законодавство США, яке передбачає попередню реєстрацію активів.

Аргументом у справі став тест Хауї, що був створений Верховним судом США 1946 року і містить критерії віднесення операцій до інвестиційних контрактів.

Однак Telegram може подати апеляцію на попереднє рішення суду.

Контекст. Суд Південного округу штату Нью-Йорк пообіцяв винести вердикт у справі SEC проти Telegram до 30 квітня, бо саме на цей день було перенесено запуск блокчейну TON. Також суд продовжив заборону на випуск криптовалюти Gram. Якщо до дати запуску блокчейну заборону не знімуть, інвесторам повернуть гроші.

Наприкінці 2017 року стало відомо про те, що Telegram Group збирається провести монетизацію месенджера з початку 2018 року. У січні 2018-го Telegram заявив про плани провести ICO. За підсумками двох закритих попередніх раундів розміщення токенів блокчейн-платформи TON месенджер залучив близько $1,7 млрд.

Угоди на купівлю припускали заборону для інвесторів на перепродаж токенів, але це не завадило виникненню вторинного ринку. SEC назвала ці дії Telegram «незареєстрованою пропозицією цінних паперів», у зв'язку з чим 11 жовтня 2019 року подала позов до Telegram Group Inc. та її філії Ton Issuer Inc. Регулятор вимагав, аби суд визнав факт порушення, наклав штрафні санкції та стягнув кошти на користь держави.

Telegram оскаржує характеристику своїх продуктів як «цінних паперів», тому не подавав жодних заяв про реєстрацію токена, оскільки це не передбачено законом. Telegram також звинувачує Комісію у довільному трактуванні закону.

Наприкінці грудня 2019-го з'явилася інформація про те, що засновник Telegram Павло Дуров дасть свідчення за позовом Комісії з цінних паперів і бірж США проти розміщення валюти Gram 7 і 8 січня в Дубаї.

У січні 2020 року Комісія з цінних паперів і бірж США направила до суду нові документи проти Telegram, згідно з якими компанія продовжувала продавати свої токени Gram уже після закінчення ICO.

Подякувати 🎉