Facebook Pixel

Господарський суд відібрав «садибу Дмітрієва» в бізнес-партнерші Шуляк і повернув її владі Києва

Київська прокуратура виграла справу в Господарському суді Києва щодо власності столичної пам’ятки «Садиби купця Дмитрієва». Відтепер садибу повернуто у власність громади м. Києва. Колишнього власника пов'язують із чоловіком голови партії «Слуга народу».

Про це пише пресслужба Київська прокуратура.

Суд зобов'язав ПП «Конвалія-Нерухомість» віддати 8 будівель. Три з них, що розташовані в центральному історичному ареалі міста Києва по вул. Хорива, 2 у Подільському районі, натепер є пам’ятками культурної спадщини. Загальна площа будівель — приблизно 3,1 тис. кв. м. Ринкова вартість майна оцінюється в понад 160 млн грн. Причинами повернення споруди Києву стала незаконність набуття ПП права власності на садибу.

За даними Youcontrol, ПП «Конвалія-Нерухомість» належить киянці Вікторії Рогач. Вона також є власницею ТОВ «ЕНЖІАЙ ГРУП», директором якого є Олександр Шуляк – чоловік голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк.

«Садиба купця Дмитрієва» розташована в історичній частині Подолу. Пам’ятка збудована за проєктом архітектора О. Кривошеєва та складається з декількох будинків.

Цей комплекс — важливий елемент садибної забудови Подолу, у якій поєднувалися житлові, промислові й торговельні функції, що було характерним для історичного середовища XIX століття.

У 2017 році в пам’ятки з’явився власник – ПП «Конвалія-Нерухомість». Планувалося, що історичну садибу знесуть, а на її місці побудують торговельний центр із підземним паркінгом.

За позовом ПП суди першої та другої інстанцій скасували пам’яткоохоронний статус «Садиби купця Дмитрієва» та виключили пам’ятку з Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Однак у січні 2023 року Верховний Суд повернув садибу до Держреєстру нерухомих пам’яток України.

Нагадаємо, що Господарський суд міста Києва задовольнив позов Київської міської прокуратури та скасував оренду земельної ділянки по вул. Промислова в Голосіївському районі міста Києва площею майже 17 га вартістю понад 700 млн грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉