Facebook Pixel

Розкрадання 8,4 млрд грн ПриватБанку: Справу намагаються забрати у ВАКС

ВАКС задовольнив вимогу колишніх власників і керівництва ПриватБанку і направив подання до Апеляційної палати для вирішення питання про підсудність у справі. Йдеться про розкрадання 8,4 млрд грн ПриватБанку під час його націоналізації.

Про це пише ЦПК

Обвинуваченими у ній є ключові люди ПриватБанку часів Коломойського, зокрема голова правління Олександр Дубілет та його перший заступник Володимир Яценко. Захист вважає, що ПриватБанк на час ймовірного злочину був ще приватним, тому цю справу нібито має розглядати Жовтневий райсуд міста Дніпро. Адвокати зазначали, що держава набула права власності на 100% акцій банку тільки 21 грудня 2016 року, тоді як нібито злочин завершили за два дні до цього.

Прокурор САП виступив проти задоволення клопотання. Він вказав, що виведення коштів із ПриватБанку завершилося 19 грудня 2016 року і ключовим у цій справі є дата прийняття рішення РНБО про націоналізацію. Всі інші документи, на які посилався захист, приймалися вже на виконання цього рішення.

Справа про розкрадання 8,4 млрд грн ПриватБанку: деталі

У березні 2021 року Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру в розтраті 8,2 млрд грн трьом колишнім топменеджерам ПриватБанку: голові правління, його заступнику та керівнику департаменту міжбанківських операцій банку.

Quote«Для прикриття розтрати коштів ПриватБанку та надання вигляду законності цій злочинній схемі колишні високопоставлені особи банку підробили банківські документи і провели фіктивне кредитування юридичної особи, пов'язаної з банком. Отже, цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям», — поінформували в НАБУ.

На думку слідчих, схема є другим епізодом злочинної діяльності топменеджменту ПриватБанку. Перший епізод — схема з виведення майже 140 млн грн через страхову компанію, підконтрольну колишнім бенефіціарам фінустанови.

Нагадаємо, що державний ПриватБанк погасив всі кредити рефінансування Національного банку на суму 7,6 млрд грн. Останню виплату в розмірі понад 2,3 млрд грн фінустанова внесла за останні два дні.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉