Facebook Pixel

Кожен п'ятий українець виїхав за кордон через війну: як їх повернути додому

Кожен п'ятий українець виїхав за кордон через повномасштабну війну. Станом на червень 2023 року за кордоном перебувають понад 8,1 млн громадян України. Про це йдеться в дослідженні Громадянської мережі ОПОРА.

У червні 2023 в Україні зафіксували 48,3 млн активних SIM-карток. Дослідники припускають, що в Україні наразі мешкають не більше 33,8 млн людей, адже на 100 жителів припадає 143 картки. Згідно з цим методом підрахунку, від кінця 2021 року кількість мешканців України зменшилася на понад 7 млн людей.

5-07-2023-opora-migration-naselennia-nkek.png

Через війну за кордон виїхали близько 20% населення України до 24 лютого 2022 року. Від 24 лютого 2022 року з України виїхали та не повернулися близько 6,29 млн людей, повідомляє ООН.

У які держави їдуть українці?

Понад половина громадян, які залишили Україну, перебувають у трьох державах:

  • Польща — 22%;
  • Німеччина — 14,6%;
  • США — 11%.

Серед популярних напрямків для українців:

  • Чехія — 7,9%;
  • Італія — 5%;
  • Канада — 4,9%;
  • Іспанія — 3,4%;
  • Ізраїль — 2,75%.

Більшість українців (63%), які зараз перебувають за кордоном, — повнолітні; 22% — неповнолітні. Вік ще 15% українських мігрантів не уточнюється.

photo-2023-07-06-18-31-18.jpg

Скільки українців перебувають на території росії та білорусі?

За даними міжнародних організацій, 1,3 млн громадян України в перебувають на територіях росії та білорусі. Офіційних даних української сторони з цього приводу наразі немає.

Тож, Україні невідомо, скільки її громадян перебувають у рб і рф, зокрема й скільки з них виїхали туди добровільно, а скількох депортували окупанти.

Як багато українців планують повернутися додому після війни?

За результатами опитування ООН у грудні 2022 — січні 2023, повернення в Україну планують повертатися 65% респондентів. Проте лише 12% із них збиралися це зробити протягом найближчих трьох місяців.

Від початку повномасштабної війни до 26 червня 2023 року зафіксовано 20,64 млн виїздів з України та 14,34 млн в’їздів.

Від проголошення Незалежності України до початку повномасштабної війни кількість населення держави скоротилася на понад 8 млн осіб, інформує Держстат.

Що потрібно для повернення українців з-за кордону?

Для повернення українців додому потрібно проводити політику, яка забезпечить їхні базові потреби: робота, безпека, впевненість у майбутньому. Таку думку висловив голова правління ГО «Центр стратегічних досліджень» Павло Жовніренко, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Quote«Для цього у першу чергу держава має забезпечити швидку реалізацію критеріїв для набуття членства в НАТО і ЄС, які передбачають забезпечення особистої свободи й інших невід’ємних прав людини, виборної демократії, верховенстві права, рівності громадян перед законом, вільного підприємництва, демонополізацію політики і бізнесу, подолання корупції – цінностей, на яких базується євроатлантична єдність і які є органічно українськими», — заявив Жовніренко.

Наразі головним питанням є закінчення війни та встановлення безпеки. Повернення українців потребує чималих зусиль і України, і її міжнвародних партнерів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉