Facebook Pixel

Зброя для українського контрнаступу: історичні рішення Швейцарії та Німеччини

Уряд Швейцарії вніс зміни до Закону про військові матеріали. Завдяки цьому рішенню, Україна зможе отримувати швейцарську техніку та зброю через треті країни, повідомляє Euronews.

Водночас Німеччина анонсувала найбільший пакет військової допомоги для ЗСУ, а також надала нову партію розвідницьких дронів.

Історичне рішення Швейцарії

Раніше Закон про військові матеріали забороняв передачу зброї та боєприпасів зі Швейцарії третім країнам, залученим до збройних конфліктів. Проте обидві палати швейцарського парламенту, а також Національна рада та міська рада проголосували за внесення поправок.

Через цю правову ситуацію Швейцарія раніше відмовила Німеччині, серед іншого, у дозволі на постачання боєприпасів для німецького танка Gepard.

Як Швейцарія зробила виключення для України

Країна роками зберігала нейтралітет, проте з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну ситуація змінилася. На ухвалення рішення щодо внесення правок до законодавства Швейцарії вплинуло декілька факторів.

По-перше, країни ЄС хочуть постачати Україні більше боєприпасів, але їхні власні запаси виснажуються. По-друге, частина зброї та боєприпасів, які були закуплені кілька років тому у Швейцарії, досі не доставлені в Україну.

Найбільший пакет військової допомоги від Німеччини

Уряд Німеччини 13 травня анонсував чи не найбільший пакет військової допомоги для України. Список анонсованого озброєння великий. Зокрема, мовиться про десятки танків, сотні безпілотників, велику кількість боєприпасів, системи ППО та багато іншого.

За даними західних агенцій, що Берлін може поставити військової допомоги на 2,7 мільярда євро (2,95 мільярда доларів)/

За попередньою інформацією, пакет допомоги від ФРН може включати:

  • 20 БМП Marder;
  • 30 танків Leopard;
  • 4 ЗРК IRIS-T-SLM (12 пускових і сотні ракет до них);
  • 200 розвідувальних безпілотників;
  • 100 бронемашин;
  • 100 автомобілів тилового забезпечення;
  • 15 Gepard;
  • велику кількість боєприпасів.

Німецькі безпілотники для українських розвідників

Українські розвідники отримають 105 німецьких безпілотників Vector. Це відбудеться у межах контракту Міністерства оборони України з німецькою компанією-виробником БПЛА Quantum-Systems GmbH, повідомило ГУР Міноборони.

Це вже друга партія дронів Vector для української армії, профінансована урядом Федеративної Республіки Німеччина.

Перші 33 таких БПЛА ЗСУ отримала у серпні 2022 і вони довели свою ефективність на полі бою.

Технічні характеристики безпілотників Vector

БПЛА Vector оснащений електрооптичним та інфрачервоним сенсорами. Це дозволяє цілодобово виявляти ворожі цілі. Міцна конструкція безпілотника нівелює вплив погодних факторів.

Швидкість — до 72 км/год. Тривалість одного польоту — 120 хвилин.

Quote«Для початку роботи з безпілотником Vector достатньо двох хвилин: «пташка» у зібраному вигляді має розмах крила 2,8 метра та запускається з руки», – додали у ГУР МО.

Завдяки захищеним каналам передачі даних Vector під час бойових місій здатен у режимі реального часу транслювати відео на наземні станції.

Безпілотник оснащений розширеними можливостями штучного інтелекту для аналізу даних: вбудовані алгоритми дозволяють автоматично ідентифікувати об’єкти й одразу передавати критично важливу розвідувальну інформацію на землю.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉