Facebook Pixel

Швейцарія платитиме українцям до $4300 за повернення додому: хто зможе отримати

Державний секретаріат з міграції (SEM) Швейцарії у співпраці з владою кантонів розробив стратегію допомоги українцям, які вирішать добровільно повернутися додому. Для мотивації нашим громадянам виплачуватимуть кошти на підготовку до виїзду і дорогу.

Про це повідомило видання Swissinfo з посиланням на звіт уряду Швейцарії.

Стратегія передбачає підтримку українців, які добровільно покидатимуть територію Швейцарії до того, як їм скасують тимчасовий захист (статус S). Це відбудеться у 2024 чи 2025 роках, через два-три роки після початку повномасштабної війни.

Передбачається, що до того часу орієнтовно 70 тисяч осіб матимуть змогу повернутися в Україну, водночас близько 20%, тобто 14 тисяч, не захочуть виїжджати. У SEM зауважили, що довге перебування в Швейцарії означає дуже малу ймовірність добровільного полишення країни. А якщо особа прожила на новому місці безперервно понад 5 років, то має можливість отримати дозвіл B.

Українцям, які погодяться на добровільне повернення, уряд допомагатиме фінансово. Очікується виділення від 1000 до 4000 швейцарських франків (від 1094 до 4355 доларів) на людину. Сума залежатиме від етапу від'їзду. Така велика різниця необхідна, щоб стимулювати людей якнайшвидше повернутися в Україну, а не чекати закінчення тимчасового захисту.

Звісно, в уряді запевнили, що підганяти гостей країни ніхто не буде. Потрібно дати час на підготовку – не надто короткий, щоб була можливість запланувати повернення, і не надто довгий, аби не спонукати до відмови. Що стосується вразливих категорій, то їхні випадки розглядатимуть окремо.

Подякувати 🎉