Facebook Pixel

Маски-шоу старт: мораторій на обшуки бізнесу закінчується 23 квітня — що далі

Тримісячний термін мораторію на блокування роботи бізнесу з боку силовиків спливає 23 квітня 2024 року. Нагадаємо, він діяв відповідно до рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану», яке президент Володимир Зеленський ввів своїм указом від 23 січня 2024 року № 21/2024.

Цей крок став відповіддю на зростанням тиску на бізнес з боку силовиків. Адже за спостереженнями опитаних The Page юристів, критична маса звернень бізнесу зі скаргами на правоохоронців вийшла за рамки допустимого. The Page спостерігає за розвитком подій у своєму спецпроєкті «Підвищений тиск».

Рішення РНБО дещо знизило напругу. Проте, як зазначив у коментарі The Page Сергій Бойко, адвокат, радник юридичної фірми VB partners, надмірна активність силовиків нікуди не поділась, і у бізнесу надалі проводять обшуки, вилучають техніку, комп’ютери, арештовують майно.

The Page зібрав низку кейсів компаній, які останнім часом потерпали від дій правоохоронців. Наприклад, Олександр Яременко, керівник зброярської компанії Archer, повідомив, що наразі телефони, комп'ютери, документація і контракти підприємства знаходяться в НАБУ, кошти партнерів заблоковані і ніякого руху немає вже кілька місяців.

З іншого боку, Олександр Довгий, директор компанії «Балістика», яка виробляє бронежилети, розповів, що через обшук в офісі про підприємство у позитивному ключі написали більшість провідних українських ЗМІ. Таким чином «Балістика» отримала абсолютно безкоштовну промокампанію. Довгий жартує, що якоюсь мірою навіть вдячний представникам поліції за таку рекламу.

Сергій Позняк, голова руху «Маніфест 42», метою якого є захист бізнесу, зазначив в інтерв’ю The Page, що філософію силовиків за три місяці дії мораторію змінити не вдалося.

Quote«Спеціально роблять обшук з розбиванням дверей, з жорстким заходом, з маски-шоу. Ну і з бізнесом хіба так можна? Ми ж працюємо, воюємо, донатимо, платимо податки. За що ви ставитесь до нас, як до ворога», – розповів Позняк про стиль роботи силовиків.

«Маніфест 42» звернувся до президента з вимогою продовжити мораторій.

Quote«Я думаю, якщо продовжити [дію рішення РНБО], дуже багато несправедливих проваджень, що зараз перебувають у процесі розгляду, просто закриють. Люди вийдуть із в'язниць», — заключає Сергій Позняк.

The Page має намір й надалі висвітлювати тему наїздів на бізнес. Якщо підприємцям, котрі зіткнулися зі свавіллям силовиків, є що розповісти про це публічно чи анонімно, вони можуть написати редакції [email protected].

Подякувати 🎉