Facebook Pixel

Сема Альтмана звільнили з поста гендиректора OpenAI, однак його вже найняла Microsoft

У четвер, 16 листопада, рада директорів OpenAI звільнила Сема Альтмана з поста генерального директора через «недостатню відвертість» та «втрату довіри». Цим скористався Microsoft, який взяв Альтмана до себе.

Новою тимчасовою CEO призначили технічну директорку компанії Міру Мураті. Також рада виключила президента OpenAI Ґреґа Брокмана зі свого складу, проте невдовзі він сам звільнився.

QuoteSam and I are shocked and saddened by what the board did today.
Quote
QuoteLet us first say thank you to all the incredible people who we have worked with at OpenAI, our customers, our investors, and all of those who have been reaching out.
Quote
QuoteWe too are still trying to figure out exactly…
Quote— Greg Brockman (@gdb) November 18, 2023

Деталі звільнення Альтмана з OpenAI

Брокман розповів, що звільнення Альтмана стало несподіванкою для них обох. За його словами, напередодні головний науковий співробітник OpenAI Ілля Суцкевер запросив Альтмана на дзвінок з радою, де йому повідомили про відставку. Одразу після цього OpenAI випустила офіційне повідомлення.

Звільнення Альтмана сколихнуло технологічну спільноту. За даними західних ЗМІ, низка ключових співробітників також вирішила покинути компанію, що занепокоїло раду директорів.

Протягом вихідних керівництво компанії намагалося домовитися про повернення колишнього CEO. За словами наближених до Альтмана джерел, він міг погодитися за умови розпуску ради директорів.

Рада нібито погодилася на цей крок, але не встигла узгодити це питання до встановленого терміну. Після цього Суцкевер звернувся до співробітників з повідомленням, що новим тимчасовим CEO стане засновник стримінгового сервісу для геймерів Twitch Еммет Шир. Доля Мураті у цій історії залишається невідомою.

Альтман та Брокман приєднаються до Microsoft

Вранці у понеділок, 20 листопада, генеральний директор Microsoft Сатья Наделла заявив, що Альтман, Брокман разом з колегами очолять провідну команду з досліджень штучного інтелекту корпорації. Він підкреслив, що співпраця з OpenAI продовжиться.

QuoteWe remain committed to our partnership with OpenAI and have confidence in our product roadmap, our ability to continue to innovate with everything we announced at Microsoft Ignite, and in continuing to support our customers and partners. We look forward to getting to know Emmett…
Quote— Satya Nadella (@satyanadella) November 20, 2023
Quote«Ми з нетерпінням чекаємо знайомства з Емметом Широм і новою командою лідерів OAI та співпраці з ними», — зазначив Наделла.

Альтман відреагував на пост Наделли словами «місія продовжується».

Quotethe mission continues https://t.co/d1pHiFxcSe
Quote— Sam Altman (@sama) November 20, 2023

Відносини між Microsoft та OpenAI

Microsoft є найбільшим інвестором OpenAI. У 2019 році компанія вклала в стартап $1 млрд.

У 2023 році Microsoft та OpenAI уклали багатомільярдну угоду. Компанії не стали розкривати деталей, однак за оцінками її сума сягає $10 млрд. Крім цього, корпорація могла заволодіти 49% акцій стартапу.

Однак, попри багатомільярдні інвестиції, Microsoft не втручається в діяльність OpenAI. Тому техногігант не зміг вплинути на рішення про відставку Альтмана. Ба більше, за повідомленнями ЗМІ, корпорація дізналася про це з новин.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉