Facebook Pixel

МОЗ оголосило про початок підготовки до продажу всіх рецептурних ліків за електронними рецептами

МОЗ України планує запровадити поетапний відпуск усіх рецептурних ліків за електронними рецептами. Про це на брифінгу повідомив міністр Максим Степанов.

При міністерстві вже створено відповідну робочу групу.

Зараз плани запуску нових правил продажу такі:

  • інсулін, імуносупресивні та наркотичні лікарські засоби — 2021 рік;
  • антибіотики — з 2022 року;
  • інші рецептурні групи, визначені МОЗ — починаючи з 2023 року.

За словами міністра, нововведення запроваджується через неконтрольований відпуск рецептурних лікарських засобів з аптек, що призводить до поширення самолікування, а отже, до погіршення здоров'я населення.

Степанов вважає, що проблема полягає не тільки в несумлінному виконанні аптеками ліцензійних вимог (відпуск рецептурних ліків без рецепта лікаря), але й у небажанні деяких лікарів виписувати рецепти, як того вимагають відповідні правила.

Додатково. Степанов 11 липня повідомив, що проводиться тестування системи електронних листків непрацездатності (лікарняних). Після тестування й аналізу відгуків систему буде доопрацьовано, і в серпні її може бути запущено в експлуатацію. Спочатку дві системи — паперова й електронна — працюватимуть паралельно. Але МОЗ розраховує «досить швидко» перейти на електронний реєстр лікарняних.

Степанов готовий ініціювати зміну карантинних заходів у регіонах. Йдеться, зокрема, про роботу освітніх установ, дитячих садочків і транспорту. Таке рішення було ухвалено після селекторної наради з мерами обласних центрів із питань дотримання протиепідемічних заходів у регіонах.

Подякувати 🎉