Facebook Pixel

Росіяни використовують однакові методи катування усюди на окупованих територіях

Росіяни використовують однакові методи допитів і тортур на всіх захоплених територіях України. Катівні побудовані в усіх окупованих областях, а тортури є ключовим інструментом для отримання важливої інформації.

Про це заявив аналітик-документатор Центру прав людини ZMINA Борис Петруньок під час презентації дослідження про однакові практики росіян у скоєнні злочинів.

Quote«В усіх місцях представники рф типово поводилися з утримуваними, часто людей жорстоко били або піддавали тортурам електричним струмом, що вказує на участь поліцейських чи підготовлених спецпідрозділів», – заявив Петруньок.

Експерт розповів, що ZMINA від початку повномасштабної війни системно документує воєнні злочини росіян на окупованих територіях та збирає свідчення постраждалих.

Quote«На Харківщині, Херсонщині та Запоріжжі так звані катівні функціонували відкрито і підкреслено демонстративно. У такий спосіб росіяни всіх мешканців залякували тортурами. Крім того, на всіх окупованих територіях відбувалася «фільтрація» цивільного населення», — зазначив Петруньок.

Він додав, що, за свідченнями постраждалих, цією системою керують представники ФСБ. Водночас вони докладають зусиль, щоб їх неможливо було ідентифікувати: часто одягаються у цивільне та носять балаклави.

Усюди на окупованих територіях росіяни виконують спільні завдання

Петруньок стверджує, що зібрані свідчення показують, що дії російських військових, причетних до тортур, координовані. Це свідчить про те, що вони мають спільні цілі та завдання на всіх окупованих територіях, а також про системність і масштабність цих злочинів.

Борис Петруньок також зазначив, що представники рф цілеспрямовано руйнують соціальні зв’язки всередині громад, через що люди навіть після деокупації територій не мають довіри до інших жителів громади та розривають стосунки з друзями і сусідами.

Багато постраждалих бояться давати свідчення правоохоронцям через страх або невпевненість у тому, що винних покарають. Крім того, Петруньок вказує на іншу проблему: не всі, кого опитали правоохоронці, знають про розслідування, а деякі не пройшли всі необхідні експертизи. Він також говорить, що правозахисники готові допомагати в розслідуванні цих воєнних злочинів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉