Facebook Pixel

Про мобілізацію, бронювання та повістки-2023 — юристи відповіли на популярні запитання

Як можна забронювати працівників свого підприємства, якщо вони виконують важливу роль в операційних процесах? Як у 2023 році відбувається мобілізація та хто має право вручати повістку? На ці та інші запитання розповіло видання Speka.Media за підсумками онлайн-зустрічі щодо мобілізації та військового права, яку провели експерти-правники PwC Legal в Україні.

Насамперед підприємство має отримати статус критично важливого для функціонування економіки або забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Цей статус дає змогу забронювати 50% військовозобов'язаних (у деяких випадках і більше). Звертатися за отриманням рішення можна до профільного центрального органу.

Про бронювання військовозобов'язаних у 2023 році

Як підприємство може отримати статус критично важливого

Щоб отримати цей статус, потрібно відповідати хоча б трьом критеріям. Найпопулярнішими є:

  • сплата податків за рік еквівалентна 1,5 млн євро;
  • немає заборгованості за ЄСВ;
  • розмір середньої зарплати працівників за останній квартал перевищує середній розмір у регіоні за 4-й квартал 2021 року. У Києві це понад 23 тис. грн, у регіонах — понад 13 — 14 тис. грн.

У певних випадках також можна скористатися критерієм важливості для галузі економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії важливості встановлюють кожне профільне міністерство або обласна адміністрація.

Особливості бронювання військовозобов'язаних на підприємствах у 2023 році

Підприємства самі вибирають, кого забронювати. Однак якщо працівник співпрацює з компанією як ФОП, то це неможливо — він має бути офіційно працевлаштованим. Також важливо, чи актуальні та чи правильно заповнено документи з військового обліку співробітників (військові квитки чи тимчасове посвідчення).

Якщо військово-облікова спеціальність робітника є критично важливою для Міноборони, то в бронюванні радше відмовлять.

Варто наголосити, що загалом уповноважені органи не зацікавлені в масовому бронюванні військовозобов'язаних з огляду на потребу в людському ресурсі. Бронювання відбувається, але «зі скрипом». Навіть за належного заповнення заявки про бронювання, можна отримати відмову з формальних причин.

Натомість підприємству не заборонено повторно подати звернення з урахуванням попередніх зауважень. Можна бронювати частинами поетапно, кількома списками.

У січні 2023 року Кабмін проголосував за новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Згідно з ним, на підприємствах має бути відповідальна особа, яка б повідомляла ТЦК про працевлаштування, звільнення або зміни в особистих даних військовозобов'язаних, що працюють на підприємстві.

Як відрізняються правила виїзду за кордон для мобілізованих і заброньованих

Правила для перетину кордону визначають уряд і Держприкордонслужба, і нерідко вони суттєво складніші, ніж звільнення від мобілізації.

Наявність інвалідності в батьків — підстава для звільнення від мобілізації. Щоб перетнути кордон, потрібні такі самі документи, що підтверджують звільнення, а також додатково акт, що особа є доглядачем і виїхати може, лише супроводжуючи батьків-інвалідів. Водночас якщо вона заброньована від підприємства, то має можливість одразу перетнути кордон, узявши із собою завірену копію наказу на підприємстві про відпустку чи відрядження.

Про мобілізацію у 2023 році

Кого можуть мобілізувати у 2023 році?

Чоловіків віком від 18 до 60 років. Також у певних випадках жінок, які мають медичну та фармацевтичну освіту, але зараз це не дуже актуально.

Окрім особистих причин, з яких людину може бути звільнено від мобілізації, можна отримати бронювання на роботі. Основна ідея цього заходу полягає в тому, щоб не забирати всіх кваліфікованих працівників, оскільки тоді підприємство припинить роботу.

Стадії мобілізації в Україні

  1. Уточнення даних у ТЦК (Територіальні центри комплектування — колишні військкомати). Це перший етап після вручення повістки, який проводять для того, щоб звірити інформацію про військовозобов'язаного.
  2. Проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), за результатами якої роблять висновок про придатність або непридатність до служби, та отримання повістки про прибуття на призовний пункт.
  3. Навчання у відповідних центрах.
  4. Розподіл за військовими частинами та подальше виконання бойових завдань.

Про вручення повісток у 2023 році

Хто може вручити повістки?

Представники ТЦК, місцевої влади, керівники закладів освіти, а в певних випадках навіть керівники підприємств.

Де можна вручати повістку?

Можна в будь-якому місці, але лише особисто, теоретично можна через роботодавця. Телефонні дзвінки, повідомлення від ТЦК не передбачено законом, тому реагування на них є добровільним вибором людини без відповідальності військовозобов'язаного.

На вулиці можуть вручити повістку зазвичай для уточнення облікових даних, адже ТЦК не мають усіх актуальних даних про військовозобов'язаних. Отримавши повістку, призовник має з'явитися до ТЦК, де уточнюють дані, а далі призначають дату військово-лікарської комісії. Навіть якщо людину визнають придатною, її необов'язково одразу мобілізують.

Якщо особа є придатною до служби, їй може бути вручено повістку з вимогою прибути в призовний пункт (у народі «бойова повістка»).

Чому з представниками ТЦК ходять патрульні поліцейські?

Представники ТЦК не мають засобів примусу й не можуть вимагати пред'явити документи, за якими заповнюється та вручається повістка.

Основні порушення через вручення повісток

Основним порушенням є те, що поліція та працівники ТЦК не мають права просто так затримувати людину й змушувати пред'являти документи. Зазвичай вони маніпулюють тим, що в країні воєнний стан, але це не є підставою. Працівники ТЦК (без поліції) не уповноважені зупиняти людей, ба більше, затримувати й силою везти до військкомату. Тут кожен має самостійно розставити пріоритети: військовий обов'язок, навіть за умови порушення своїх прав, чи належний порядок дій із боку відповідних органів і служб.

Також бували випадки мобілізації тих, хто має підстави для звільнення. Але тут дуже важлива проактивна позиція. Громадянин має сам донести цю інформацію й надати підтверджувальні документи.

Чи можна відмовитися від повістки?

Можна, але якщо, на вашу думку, її складено неправомірно. За відмову в отриманні або прибутті до ТЦК після вручення повістки для уточнення даних особу може бути притягнено до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу 1700 — 3400 грн.

У разі необґрунтованої відмови від отримання «бойової» повістки можуть притягнути до кримінальної відповідальності (від 3 до 5 років позбавлення волі).

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉