Facebook Pixel

Оперативна інформація про російсько-українську війну на 12:00 13 березня 2022 року

Триває вісімнадцята доба російсько-української війни 2022 року. Противник продовжує наступальну операцію проти України на Поліському, Сіверському, Слобожанському, Донецькому, Таврійському та Південнобузькому напрямках.

«Окупанти проводять заходи щодо відновлення боєздатності та перегрупування військ, а також здійснюють підготовку до продовження наступальних дій», — повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Російські інтервенти скоюють військові злочини вже у масовому порядку. Вони здійснюють ракетно-бомбові удари та артилерійський обстріл об'єктів цивільної інфраструктури Чернігова, Сум, Миколаєва, Маріуполя, Авдіївки, Волновахи. Обстрілюються передмістя великих населених пунктів на всій території України.

У супротивника відчувається брак резервів особового складу. Це змушує кремлівський фашистський режим знімати своїх миротворців із інших гарячих точок. Зокрема:

  • протягом 9-10 березня до РФ переміщено 800 військовослужбовців зі 102-ї військової бази у Гюмрі (Вірменія) Південного військового округу на захоплення України;
  • близько 1500 осіб 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський) Тихоокеанського флоту залізничними ешелонами вирушають до Республіки Білорусь;
  • у 820 головному центрі попередження про ракетний напад (Сонячногірськ) проводиться відбір особового складу для участі у бойових діях проти України.
  • В Україну перекидають частину військового контингенту із Нагірного Карабаху в Азербайджані.
  • за наявною інформацією, залучається велика кількість бойовиків найманців з інших країн (Сирія, Сербія).

Волинський напрямок

Противник наступальних дій не робив. Ворогом проводиться повітряна розвідка військових та цивільних об'єктів на території України. Військовим керівництвом Республіки Білорусь (РБ) продовжуються заходи щодо посилення охорони кордону з Україною. Зберігається можливість безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у військовій операції проти України за російських загарбників у цьому правлінні.

Поліський напрямок

Противник утримує позиції у районі населених пунктів Поліське, Іванків, Липівка, Копилов, Мотижин, Бузова, Гореничі, Ірпінь, Синяк, Казаровичі та Сухолуччя. Активних наступальних дій зараз не проводить. Ворог робить спроби налагодити систему матеріально-технічного забезпечення та відновлює бойову техніку. На території РБ у районі н.п. Куличиха, за 17 км від Державного кордону України, ворогом розгорнуто базу ремонту та відновлення військової техніки.

Сіверський напрямок

Противник силами окремих підрозділів зі складу Центрального військового округу утримує позиції поблизу населених пунктів Любеч, Славутич, Коврита, Золотинка, Мена, Браниця, Калита, Богданівка, Лукаші, Ромни, Недригайлів. Активних наступальних дій не веде і поки що вдосконалює систему логістичного забезпечення угруповання.

У напрямку Бровари – Бориспіль ворог блокує трасу Е95. Противник перейшов до оборони і утримує мережу блокпостів на ключових шляхах пересування. Веде розвідку, перегрупування військ, поповнює запаси. Ймовірно, що після перегрупування військ та запровадження додаткових підрозділів противник відновить наступальні дії з метою захоплення лівобережної частини міста Києва.

Слобожанський напрямок

Окупанти утримують позиції у районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Сватове, Куп'янськ, Велика Писарівка, Московський Бобряк, Лебедін. Тут ворог формує додаткові підрозділи, закріплюється на досягнутих рубежах, здійснює перегрупування та відновлює боєздатність військ. Веде поповнення боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів. Мета загарбників – блокування Харкова та захоплення міста Ізюм. Активні наступальні дії не відзначені, крім міста Ізюм.

Донецький та Таврійський напрями

Противник утримує позиції в районі населених пунктів Борово, Терново, Новокраснянка, Луганське, Горлівка, Пантелеймонівка, Новотроїцьке та Гуляйполе. За підтримки армійської авіації намагається розвинути наступ на Волноваському напрямі.

Війська противника оволоділи населеними пунктами Старомлинівка, Євгенівка, Павлівка, Єгорівка та були зупинені на невигідних рубежах.

Окупанти ведуть вогонь за позиціями захисників України в районі Сєверодонецька. За підтримки артилерії вчинили штурмові дії та опанували східні околиці населеного пункту Рубіжне.

Південнобузький напрямок

Активних наступальних дій ворог не провадив, але веде повітряну розвідку. Продовжує просування у напрямку Кривого Рогу. Протягом доби окупанти продовжили просування у напрямку Архангельська та Нововоронцовки, але були зупинені.

За всіма напрямками наступу противник активно прикривається цивільною інфраструктурою та мирним населенням.

Подякувати 🎉