Facebook Pixel

Заява Північноатлантичної ради NATO щодо нападу Росії на Україну

Основний орган ухвалення політичних рішень НАТО засудив невиправданий і нічим не спровокований напад Росії на Україну, а також звинуватив Білорусь у тому, що вона надала майданчик для атаки на північні рубежі України.

«Цей новий напад є грубим порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН, і цілком суперечить зобов'язанням Росії за Гельсінським заключним актом, Паризькою хартією, Будапештським меморандумом та Основним актом Росія — НАТО. Це є актом агресії проти незалежної мирної країни», — йдеться в заяві.

У Раді наголосили, що завжди підтримуватимуть територіальну цілісність і суверенітет України в межах її міжнародно визнаних кордонів разом із територіальними водами. Також заявлено про підтримку чинної влади України.

У НАТО закликали Росію негайно припинити військові дії та вивести всі свої сили з території України та довкола неї.

«Росія заплатить дуже високу економічну й політичну ціну. НАТО продовжить тісну координацію з відповідними зацікавленими сторонами та іншими міжнародними організаціями, включно з ЄС… це Росія, і лише Росія, обрала ескалацію», – зазначається в тексті документа.

Було заявлено, що дії Росії становлять серйозну загрозу євроатлантичній безпеці й матимуть геостратегічні наслідки: «НАТО й далі вживатиме всіх необхідних заходів для гарантування безпеки та оборони всіх союзників. Ми розгортаємо додаткові оборонні сухопутні та повітряні сили в східній частині Альянсу, а також додаткові морські засоби. Ми підвищили готовність наших сил реагувати на всі непередбачувані обставини».

В Альянсі сьогодні також провели консультації щодо статті 4 Вашингтонського договору. Було вирішено вжити заходів для подальшого зміцнення стримування та оборони по всьому Північноатлантичному союзу.

Подякувати 🎉