Facebook Pixel

НКЦПФР через санкції забрала ліцензію АТ «Українська Біржа»

14 червня стало відомо, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку позбавила ліцензії АТ «Українська Біржа». Причиною стали антиросійські санкції проти одного з власників компанії.

Про це пише НКЦПФР.

Зокрема, за даними Youcontrol, 24,26% АТ володіє американська «Фрідом Холдінг Корп». В останньої власник – російський бізнесмен Тимур Турлов. РНБО 30 вересня 2022 року ввела проти нього санкції. У лютому 2023 року стало відомо, що Турлов продав свій російській бізнес за $140 млн, однак санкції з нього зняті не були.

Нацкомісія забрала ліцензію у АТ «Українська Біржа»: яка реакція у компанії

В «Українській Біржі» вважають рішення незаконним і будуть відстоювати його у суді:

Quote«5 червня в результаті розгляду НКЦПФР справи про правопорушення на ринках капіталу в частині невідповідності структури власності, щодо Біржі було прийнято постанову про накладання санкції у вигляді анулювання ліцензій. Постанова про накладення санкції у вигляді анулювання ліцензій набуде чинності через 30 календарних днів з дня її прийняття.
QuoteРішення НКЦПФР про анулювання ліцензій є безпідставним і незаконним та викликане поки незрозумілою заангажованістю. Ми вже вживаємо заходів для оскарження його в судовому порядку, захищаючи права та інтереси Біржі, її акціонерів, клієнтів та партнерів. Біржа продовжує працювати у штатному режимі, ситуація контрольована та наразі ніяк не впливає на якість наших послуг та безперервність діяльності Біржі.
QuoteДякуємо вам за розуміння та підтримку. Ми будемо тримати вас в курсі всіх подальших подій та робити все можливе для якнайшвидшого вирішення цієї ситуації», — йдеться у повідомленні.

Хто ще власник АТ «Українська Біржа»

За даними Youcontrol, 6,9% та 5,9% компанії належать українським бізнесменам Артемію Єршову та Олексію Сухорукову відповідно. 7,4% — кіпрській DRAGON CAPITAL INVESTMENTS LIMITED Томаша Фіали. Ще 8,99% — колишньому міністру фінансів часів Януковича Юрію Колобову.

Нагадаємо, що Arricano Real Estate PLC викупив власні 12,5% акцій у Dragon Capital Томаша Фіали. Раніше ЗМІ писали, що Arricano Real Estate РLC ймовірно веде бізнес у окупованому Криму.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉