Вчені з Швейцарського фонду харчування та здоров’я провели дослідження, яке показує зв’язок між нижчим рівнем вітаміну D та вищим ризиком серцево-судинних захворювань. Про це повідомляє MedicalNewsToday.
Для свого дослідження вчені аналізували дані 3667 учасників, яким було в середньому 57 років. Вони виміряли рівень вітаміну D у крові учасників на початку дослідження та протягом 5 років спостереження.
Вченi виявили, що учасники з низьким рiвнем вiтамiну D (менше 50 наномоль на лiтр) мали на 33% бiльший ризик серцево-судинних захворювань, нiж тi, у кого був достатнiй рiвень (бiльше 75 наномоль на лiтр).
![Сполучення магнію та вітаміну D посилює фізичне та психічне здоров'я — вчені](https://images.weserv.nl/?w=290&h=160&fit=cover&url=https%3A%2F%2Fimages.thepage.ua%2Fstorage%2F301527%2Fgettyimages-801110034-6194c4599ccc3.jpeg%3Fv%3D1702653721)
Цей зв’язок був незалежним вiд iнших факторiв ризику, таких як стать, вiк, курiння, фiзична активнiсть, маса тiла.
Однак не було жодної рiзницi мiж учасниками з достатнiм або надмiрним рiвнем вiтамiну D (бiльше 100 наномоль на лiтр) щодо їх ризику серцево-судинних захворювань або смертностi.
Вченi також не знайшли жодного зв’язку мiж рiвнем вiтамiну D та смертнicтю.