Facebook Pixel

На окупованих територіях врожайність на понад 20% нижча, ніж у вільній Україні

Середня врожайність озимої пшениці на окупованих територіях на понад 20% нижча, ніж у вільних частинах України. Посівні площі на окупованих територіях скоротилися майже на 10% у сезоні 2023-2024. Такі показники отримало Мінагрополітики з NASA Harvest під час оцінки виробництва пшениці на тимчасово окупованих територіях.

Quote«Порівнюючи 2023 рік з 2022 роком, ми бачимо суттєве зменшення посівних площ на окупованих територіях, де збільшується кількість покинутих орних земель. Хоча у цьому сезоні рівень врожаю підвищився через сприятливу погоду, ми все одно побачили багато сільськогосподарських ділянок у поганому стані вздовж лінії фронту», – прокоментувала директорка NASA Harvest Інбал Беккер-Решеф.

У сезоні 2022-2023 загальна площа посівів озимої пшениці становила 7,2 млн га, з яких 1,8 млн га знаходилися на тимчасово окупованих територіях з кордонами станом на серпень 2022 року. Урожайність озимої пшениці на окупованих територіях була нижчою на 16%, ніж на вільних територіях. Крім того, 8% посівів озимої пшениці так і не зібрали.

screenshot-2023-11-29-at-165310.png

Проєкт NASA Harvest оцінює виробництво ключових зернових та олійних культур як на підконтрольних, так і на тимчасово окупованих територіях. Для цього проєкт залучає супутникові дані.

Подякувати 🎉