Facebook Pixel

Молдова модернізує дві дільниці залізниці для українського транзиту

Залізниця Молдови планує модернізувати дві дільниці залізниці для забезпечення українських транзитних перевезень. Загальна вартість робіт, які передбачають збільшення пропускної спроможності та зняття обмежень швидкості між Кишиневом і Каїнарами та між Окницею та Унгенами на румунському кордоні, оцінюється в 71 млн євро.

Уряд Молдови має надати 28 млн євро, ЄС – 20 млн євро. Окрім того, Європейський банк реконструкції та розвитку затвердив антикризовий кредит у розмірі 23 млн євро, який залізниця Молдови використовуватиме для часткового фінансування модернізації двох дільниць залізниці.

Мета полягає в тому, щоб полегшити транспортування вантажів залізницею, а не автотранспортом з України до ЄС через Молдову, забезпечивши продовольчу безпеку та покращивши доступ українського експорту до румунського порту Констанца, а також до портів Галац, Рені, Ізмаїл і Джурджулешти. Разом вони спроможні задовольнити значну частину експортних потреб України.

Наразі Молдова спрощує транзит залізничних вантажів з України. Передбачається усунення подвійного або потрійного контролю митних і прикордонних органів. Буде спрощено процедури залізничного транзиту вантажів територією України з призначенням до Молдови та Румунії та територією Молдови з призначенням до України та Румунії.

Раніше повідомлялося, що Молдова прискорить ремонт колії до кордону з Україною на ділянці залізниці Бендери – Кеушани – Басарабяска – Етулі – Джурджулешти. Проєкт передбачає капремонт приблизно 80 км і поточний ремонт майже 153 км колії. Після завершення робіт вантажні потяги на відповідній ділянці курсуватимуть зі швидкістю приблизно 90 км/год.

Подякувати 🎉