Facebook Pixel

Коронавірус повертається: ВОЗ попереджає про новий штам «Пірола»

Новий штам COVID-19 під назвою «Пірола» прийшов на зміну вже відомому «Омікрону». Перші випадки зараження виявили ще наприкінці серпня, тепер новий підвид активно поширюється у Європі. Випадки «Піроли» підтверджені у Данії, Франції, США, Великй Британії, Швеції, Таїланді, Ізраїлі, Іспанії, Канаді, Португалії, Австралії, Німеччині, Південній Африці, Південній Кореї та Японії.

Звідки взявся штам коронавірусу «Пірола»

У серпні британське Агентство з охорони здоров'я (UKHSA) заявило про появу перших заражених новим варіантом коронавірусу BA.2.86. Згодом «Піролу» зафіксували у Франції. Станом натепер новий штам дістався вже мінімум до 15 країн Європи.

Фахівці визнають, що, ймовірно, новий штам досить заразний. За їхніми даними, він уже має понад 30 мутацій і може стати домінуючим у Європі.

ВООЗ заявляє, що ситуація з поширенням цього штаму коронавірусної інфекції під наглядом через велику кількість мутацій. Загалом, як наголосили в організації, COVID-19 продовжує залишатися серйозною загрозою.

Симптоми «Піроли»

Наразі фахівці не виявили особливих симптомів «Піроли», заявляючи, що штам може проявлятися так само, як і попередні підвиди. В інфікованих спостерігаються біль у горлі, тривалий кашель, чхання, нежить, закладеність носа, зміни у сприйнятті запахів, підвищена стомлюваність. Також може зникати апетит.

Небезпека «Піроли»

Основна відмінність «Піроли» від інших варіантів коронавірусу — наявність величезної кількості мутацій. Небезпека нового штаму полягає в тому, що він може обходити імунітет, набутий після захворювання на інші варіанти COVID-19 або після вакцинації. У деяких випадках вірус підхопили навіть ті, хто вже перехворів на «Омікрон».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉