Facebook Pixel

Конгрес США ухвалив тимчасовий бюджет без допомоги Україні

Конгрес США прийняв законопроєкт про тимчасове фінансування уряду ввечері 30 вересня. Президент Джо Байден підписав його вже опівночі в неділю (о 7:01 ранку за Києвом), 1 жовтня, повідомляє Reuters.

Угода виключає $6 млрд допомоги Україні, положення двопартійного законопроєкту Сенату, який спікер Палати представників Кевін Маккарті відхилив, заявивши, що його слід розглядати окремо у час, який буде визначено, коментують NBC News.

Quote«Ми за жодних обставин не можемо допустити, щоб американська підтримка України була перервана. Я очікую, що спікер збереже свою відданість народу України і забезпечить ухвалення підтримки, необхідної для допомоги Україні в цей критичний момент», — відреагував президент Джо Байден.

Сенат проголосував за тимчасовий проєкт, щоб уникнути вже четвертого за десять років шатдауну – часткового припинення роботи уряду США.

За кілька годин до того Палата представників, нижня палата Конгресу, 335 голосами проти 91 затвердила фінансування уряду до 17 листопада.

Quote«MAGA програли, американський народ переміг», — прокоментував депутат від демократів Хакім Джеффрис, натякнувши на гасло прихильників експрезидента Дональда Трампа та інших правих республіканців Make America great again – «Зробимо Америку знову великою».

Сенатор-демократ Майкл Беннетт кілька годин тримав законопроєкт, намагаючись домовитися про подальшу допомогу Україні.

Quote«Хоча я б волів прийняти законопроєкт зараз із додатковою допомогою для України, яку підтримують обидві партії у Палаті представників і Сенаті, легше допомогти Україні, коли уряд працюватиме, ніж якби його закрили», – прокоментував сенатор-демократ Кріс Ван Холлен.

Напередодні голосування Чак Шумер, лідер більшості Сенату, підтвердив зобов'язання верхньої палати надати Україні додаткову допомогу. Мовляв, обидві фракції «погодилися продовжувати боротьбу за збільшення економіки та допомоги для безпеки для України»,

Після голосування, яке фактично порушило цю обіцянку Шумера, лідери Сенату з обох партій виступили зі спільною заявою про підтримку «стійкої безпеки та економічної підтримки України».

Угода Маккарті-Байдена, що дозволила уникнути дефолту, встановила ліміт дискреційних витрат у $1,59 трлн у 2024 фінансовому році. Республіканці Палати представників вимагають скорочення ще на $120 млрд.

У уряду США є час до 17 листопада переглянути проєкт бюджету та, можливо, включити в нього фінансування для України.

Нагадаємо, 27 вересня Сенат включив в бюджет $6 млрд для України.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉