Facebook Pixel

ВРП одноголосно внесла подання про звільнення судді Князєва

Перша Дисциплінарна палата ВРП повним складом внесла подання про звільнення судді Всеволода Князєва. Останній засуджений за незаконний подарунок у вигляді оренди квартири.

Про це пише ЦПК

Ексочільник ВСУ все ще може оскаржити це рішення. Остаточне рішення прийме повний склад Вищої Ради правосуддя.

За що Князєва суд визнав винним

Згідно з ч. 2 ст. 23 Закону України «Про запобігання корупції» суддям заборонено приймати подарунки, вартість яких перевищує два прожиткових мінімуми для працездатних осіб.

Порушуючи цю заборону, Князєв отримав подарунок у вигляді оренди квартири у Печерському районі (Липки) міста Києва площею 133 кв. м за ціною, суттєво нижчою від мінімальної ринкової вартості оренди житла. Вона становила 1 тис. грн на місяць.

У жовтні 2023 року в НАЗК склали протокол про адміністративне правопорушення щодо Князєва, який «знімав» квартиру на понад 130 кв. м в елітному районі Києва за 1 тисячу гривень.

У грудні 2023 року Печерський райсуд Києва зобов'язав Князєва сплатити 2,5 тис. грн штрафу і конфіскував подарунок на суму 906,6 тис. Також Князєва можуть відсторонити від посади судді.

11 березня Київський апеляційний суд залишив чинним рішення Печерського суду і остаточно підтвердив вину Всеволода Князєва.

Що відомо щодо справи підкупу ексголови Верховного суду Князєва

Нагадаємо, що ввечері 15 травня 2023 року НАБУ взяло під варту голову Верховного суду України Всеволода Князєва під час отримання хабаря у розмірі $2,7 млн. Передавав йому гроші Олег Городецький. Князєв, ймовірно, отримував гроші від людей, які діяли в інтересах олігарха Костянтина Жеваго.

За даними НАБУ, ці кошти були призначені на справу щодо законності придбання Жеваго Полтавського ГЗК. 19 квітня 2023 року Верховний суд підтвердив законність придбання у 2002 році пакету акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату компанією Ferrexpo, одним з акціонерів якої є Костянтин Жеваго.

Пресслужба Жеваго всі звинувачення відкидає.

16 травня 2023 року Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВС Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду. За це проголосували 138 суддів.

18 травня Вища рада правосуддя дозволила тримати під вартою ексголову Верховного суду України Всеволода Князєва.

26 травня на Пленумі суддів новим очільником Верховного суду України було обрано 56-річного Станіслава Кравченка.

11 липня Вищий Антикорсуд продовжив арешт ексголові Верховного суду Всеволоду Князєву ще на два місяці, до 8 вересня 2023 року. Князєв може ще внести заставу у розмірі 75 млн грн.

11 жовтня ВАКС продовжив арешт Князєва до 9 грудня 2023 року, однак суд зменшив указаному підозрюваному розмір застави з 45 млн грн до 35 млн грн.

13 жовтня ВАКС затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та адвокатом Городецьким. Він зобов'язується виплатити 50 млн грн на потреби ЗСУ.

31 січня 2024 року за Князєва внесли заставу у розмірі 18,168 млн грн і він вийшов із СІЗО.

6 лютого Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя Всеволода Князєва.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉