Facebook Pixel

Канада перекинула до України загін спецпризначення через загрози з боку РФ — Global News

На тлі нарощування напруженості між НАТО та Росією Канада перекинула до України контингент елітного полку спеціальних операцій. Відповідне рішення було ухвалено після того, як дипломатичні переговори, що мали на меті відвернути збройний конфлікт в Україні, зайшли в глухий кут, пише Global News.

Співрозмовники видання розповіли, що відправлення до України підрозділу Канадського полку спеціальних операцій (CSOR) має на меті допомогти у стримування російської агресії в Україні. Ба більше, ще одне із завдань, поставлених перед військовими, — розроблення плану евакуації канадського дипперсоналу в разі повноцінного нового вторгнення російських сил в Україну.

Ані канадська влада, ані збройні сили офіційно не підтвердили перекидання сил на українську територію. Прессекретар полку вказала лише, що канадські спецпризначенці працюють в Україні з 2020 року. Їх завдання в країні — проведення тренувань і передання інструкторського та лідерського досвіду. Вона додала, що загін, відправлений 9 січня, тренувань не проводитиме.

Контекст. Минулого тижня США та європейські союзники провели декілька раундів переговорів із РФ, однак вони завершилися без визначення чіткого плану деескалації на українсько-російському кордоні.

Очільниця МЗС Канади Мелані Жолі цього тижня приїхала до України для проведення низки двосторонніх зустрічей з українськими чиновниками.

Quote«Концентрація російських військ і техніки в Україні та навколо неї ставить під загрозу безпеку в усьому регіоні. Ці агресивні дії треба стримувати. Канада працюватиме зі своїми міжнародними партнерами, щоб підтримувати міжнародний порядок, що ґрунтується на правилах, і захищати права людини та гідність українців», — ідеться в заяві міністерки.

Минулого тижня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо провів бесіду з президентом Володимиром Зеленським. Він наголосив, що нове вторгнення Росії в Україну потягне за собою «серйозні наслідки разом зі скоординованими санкціями».

17 січня канадська влада застерегла своїх громадян від відвідування України з огляду на російську агресію та нарощування РФ сил і техніки поблизу українського кордону. У Росії назвали ці рекомендації «накачуванням русофобських настроїв» і «багаторічною істерією щодо ймовірного входження російських військ на територію України».

Подякувати 🎉