Facebook Pixel

Російський «Газпром» оголосив «форс-мажор» із постачанням газу до ЄС

Російський газовий монополіст «Газпром» оголосив про так званий «форс-мажор» щодо постачання газу до Європи, принаймні одному з великих клієнтів.

Як пише Reuters, у розпорядженні видання є лист «Газпрому» до одного з великих клієнтів у Євросоюзі про скорочення постачання газу від 14 липня.

Зокрема, у документі йдеться, що «Газпром» не може виконати свої зобов’язання щодо постачання через «надзвичайні» обставини, що не залежать від нього.

За словами джерел видання, лист стосується постачань газопроводом Nord Stream 1, який є основним маршрутом постачання газу до Німеччини.

«Газпром» наразі не прокоментував цю інформацію.

Quote«Цей захід, ймовірно, призведе до ескалації напруженості між росією та Заходом через російське вторгнення в Україну, яке Москва називає «військовою спецоперацією», — пише Reuters.

Нагадаємо: з 11 липня Росія повністю зупинила постачання газу до Німеччини через «Північний потік — 1». Формальною причиною було названо планові ремонтні роботи, що мають завершитися за 10 днів. Проте в уряді Німеччини побоюються, що після завершення цього періоду постачання може не відновитися.

Росія маніпулює постачанням газу до Європи вже майже рік, і ринок нарешті переконався, що Москва й далі це робитиме, можливо, навіть з більшою інтенсивністю.

Подякувати 🎉