Facebook Pixel

Чому деяким ФОПам зменшили нарахування єдиного податку

Наприкінці 2023 року деякі підприємці почали отримувати хороші новини від контролюючого органу. В Електронному кабінеті платника їм списали нарахування єдиного податку, хоч і не повністю.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

До змін у законодавстві, які набули чинності 1 серпня, підприємці 1 та 2 груп могли сплачувати єдиний податок добровільно. Але відтоді цю пільгу скасували, зобов’язавши бізнес повернутися до колишніх норм. Втім, досі існують винятки: якщо адреса реєстрації ФОП перебуває на тимчасово окупованій території чи в зоні ведення бойових дій, сплата залишається на вибір платника.

Проблема в тому, що весь час підприємцям нараховували єдиний податок, хоч вони мають пільги. Бо, як зауважив фахівець, технічні можливості контролюючого органу не встигали за прийнятими змінами. Бачивши кожного місяця нові суми, ФОПи хвилювалися за стан свого гаманця, але їх запевняли, що згодом зайві нарахування спишуть.

І це нарешті сталося. Поступово в Електронному кабінеті почала з’являтися інформація про зменшення податкового зобов’язання.

Quote«Списали по листопад включно, маємо надію, що алгоритм спрацює для грудня і подальших місяців», – зауважив Михайло Смокович. Він особисто запевняв ФОПів, що закон дійсний, тому немає потреби переживати за неправомірні нарахування. Адже на практиці в роботі податкової системи часто трапляються збої, які згодом виправляють.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉