Facebook Pixel

У Польщі продовжили виплати грошової допомоги українцям: як отримати

Постраждалі від повномасштабної військової агресії росії проти України українці, які залишили свою країну та знайшли притулок у Польщі, продовжують отримувати підтримку від міжнародних організацій. Серед цих організацій активно виділяється Польський центр міжнародної допомоги (РСРМ), який надає значну фінансову допомогу українським біженцям.

Про це повідомляє Ukrainian in Poland.

На які суми можуть розраховувати українські біженці

Встановлено, що сума допомоги, яку надає Польський центр міжнародної допомоги (РСРМ), залежить від дати прибуття українців до Польщі.

Якщо українські біженці прибули після 15 лютого 2023 року, вони можуть розраховувати на допомогу у розмірі 710 злотих на кожну особу та 610 злотих на кожного члена сім'ї (не більше 4 осіб) протягом 3 місяців.

У випадку, якщо біженці прибули до 15 лютого 2023 року, їм буде надано допомогу у розмірі 1000 злотих на кожного члена сім'ї протягом шести місяців.

Для реєстрації на отримання фінансової допомоги, потрібно заповнити спеціальну анкету за посиланням, розміщеним тут.

Критерії отримання

Є критерії українців, які можуть розраховувати на фінансову допомогу, а саме:

  • родина ще не отримувала жодної фінансової допомоги від інших гуманітарних організацій;
  • родина чи людина приїхала у Польщу після 15 лютого 2023 року й має номер Pesel, який отриманий після цієї дати;
  • у родині є вразливі категорії населення (старші особи (60+), люди з інвалідністю, самотні батьки/опікуни родини, вагітні або годуючі матері, особи, що потребують негайного медичного втручання або постійного лікування).

Крім того, є можливість отримати допомогу й тим українцям, які приїхали після 24 лютого 2022 року, а саме таким категоріям:

  • родина не отримує фінансової допомоги від інших благодійних організацій і не отримувала 6-місячну фінансову допомогу від РСРМ;
  • родина не отримує щомісячної соціальної допомоги від Польщі (за винятком програми 500+ або іншої допомоги розміром до 200 злотих);
  • в родині є люди вразливої категорії населення або люди, які мають хронічні захворювання й потребують постійного лікування.

Зазначається також, що допомогу можна отримати незалежно від місця проживання.

Як отримати

Зокрема, біженцям з України необхідно:

  • документально підтвердити в'їзд до Польщі, починаючи з 1 жовтня 2022 року;
  • надати номер PESEL;
  • вказати поточне місце проживання;
  • кількість осіб у сім'ї тощо.

Як ми писали вище, реєстрація не означає, що вам схвалять заявку на отримання допомоги, оскільки організація надаватиме перевагу окремій категорії громадян.

Які виплати можна отримати сім'ям з дітьми

Українські біженці, які тимчасово проживають на території Польщі, матимуть змогу отримувати збільшені виплати на дитину у рамках програми "500+" у Польщі. Представник польської партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський нещодавно оголосив про плани збільшення суми виплат на дитину. Прем'єр-міністр країни підтвердив розгляд цієї пропозиції на майбутньому засіданні.

Подробиці про те, наскільки збільшиться сума виплат і як оформити допомогу, поки що невідомі та вимагають подальшого розгляду та затвердження на рівні уряду. Ця пропозиція відображає прагнення Польщі забезпечити додаткову підтримку українських біженців, включаючи фінансову допомогу на дітей, у цей важкий період їхнього життя. січня 2024 року українські сім’ї з дітьми, які проживають в Польщі, будуть отримувати на 300 злотих більше. В сумі допомога буде становити 800 злотих.

Зазначається, що не дивлячись на збільшення суми виплат, назва програми залишиться «500+».

Подякувати 🎉