Facebook Pixel

Facebook взялась за боротьбу з фейками про коронавірус та з «теоріями змови»

Керівництво Facebook вирішило долучитися до боротьби з поширенням коронавірусу та панікою навколо ситуації, яка тільки підриває зусилля у боротьбі з епідемією. Компанія заявила, що безкоштовно розміщуватиме рекламні матеріали Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) про Сovid-19 та блокуватиме неправдиву інформацію про нього.

Як повідомляє CNBC, користувачі, які намагатимуться отримати інформацію про коронавірус, бачитимуть спливаюче вікно, яке перенаправлятиме їх на офіційний сайт ВООЗ або на сайт місцевого органу охорони здоров’я для отримання достовірних даних. Люди з країн, де поширюється вірус, також бачитимуть цю інформацію у стрічці новин.

Гендиректор Facebook Марк Цукерберг додав, що соціальна мережа боротиметься з «фейковою інформацією та теоріями змови», які поширюються в мережі. Зокрема, наразі просторами інтернету гуляє безліч варіантів «теорії змов». Так, згідно з однієї з них, за спалахом нібито стоять США. Держдеп обвинуватив у поширенні цієї формації Росію та заявив, що ця дезінформаційна кампанія має на меті нашкодити іміджу Сполучених Штатів у світі. Цукерберг додав, що Facebook також заборонятиме рекламу компаній, які спекулюватимуть на тому, що їхній продукт може вилікувати від хвороби, викликаної коронавірусом.

Контекст. Компанію неодноразово обвинувачували у поширені дезінформації на своїй платформі, особливо під час політичних кампаній. Зокрема, шквал критики на Facebook обрушився минулого року, коли вона заявила, що не перевірятиме та не видалятиме контент, розміщений політиками. Схоже, у ситуації з коронавірусом соцмережа вирішила дотримуватись іншого підходу.

Минулого тижня Facebook заявила, що через коронавірус скасовує щорічну конференцію розробників, яку планували провести у травні в Каліфорнії. Наразі у США зафіксовано понад 100 випадків інфікування.

Раніше Facebook зупинила роботу кількох десятків аккаунтів, сторінок і груп. Їх використовувала російська військова розвідка для поширення дезінформації в країнах Східної Європи, в Україні зокрема.

Подякувати 🎉