Facebook Pixel

Дмитро Дубілет розповів про алгоритм проведення електронного перепису населення

Автор

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет розповів, як відбуватиметься електронний перепис населення в Україні. Про це він написав на своїй Facebook-сторінці.

За його словами, електронний перепис відбуватиметься наступним чином:

  • У мобільних операторів буде взята анонімна інформація про кількість користувачів та їх розташування. Водночас з цим розпочнеться збір даних груп, що мають менше проникнення мобільних. Йдеться про дітей та пенсіонерів. Дані братимуть з реєстрів РАЦСу та Пенсійного Фонду.
  • Після цього буде проведено «калібруючі» соціологічні опитування, які покажуть скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах. Усі дані будуть підставлені під математичну модель.

Дубілет вважає, що такий алгоритм дозволить дізнатися скільки людей мешкає в яких населених пунктах.

Quote«Ми отримуємо досить точну модель того, скільки людей мешкає в яких населених пунктах. Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж від традиційного перепису, оскільки далеко не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування», — зазначив він.

Дубілет додав, що це допоможе заощадити на переписі населення 2-3 млрд грн. «В бюджет 2020 ми знизили бюджет на перепис з 3.4 млрд грн до 1.4 млрд. А якщо все піде, як заплановано, думаю, потім ми зможемо заощадити ще під 1 млрд. Заощаджені гроші пішли на медицину та інші важливі програми», — зазначив міністр.

За рішенням Кабміну Всеукраїнський перепис населення відбудеться у листопаді-грудні 2020 року.

Як раніше говорив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, гроші на перепис візьмуть із держбюджету на 2020 рік. За оцінками міністра Кабміну Дмитра Дубілета, ця процедура обійдеться в 5 млрд грн. За підрахунками представника президента у Верховній Раді Руслана Стефанчука, це буде коштувати 4 млрд грн. Раніше в команді Володимира Зеленського заявляли, що спробують провести перепис до кінця цього року.

За дорученням Кабміну в грудні 2019 року Держстат повинен провести пробний перепис населення. Раніше служба повідомляла, що до початку 2019 року в Україні проживало 42,14 млн осіб.

Вперше перепис населення в незалежній Україні проводили у 2001 році. Згідно з підрахунками, чисельність населення становила майже 48,5 млн осіб. Починаючи з 2011 року влада п'ять разів планувала провести перепис, але кожного разу його переносили.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉