Facebook Pixel

Українців попередили про можливу атаку хакерів рф у День Незалежності: як вберегтися

В Україні в День незалежності рф може влаштувати масштабні хакерські атаки. Про це попередили в Держспецзв'язку.

Quote«Незалежність і свобода України не дають спокою російським загарбникам. Саме в значні державні дати ворог зазвичай активізується. Тому ми очікуємо посилення атак із боку окупантів напередодні та в день відзначення найважливішого для українців державного свята – Дня Незалежності. І не тільки на полі бою, а й у кіберпросторі», — йдеться в повідомленні.

Водночас було наголошено, що в зоні ризику перебувають держслужбовці, військові, працівники підприємств критичної інфраструктури, які можуть стати точкою доступу до інформаційних систем держави.

Через імовірне посилення хакерських атак у Держспецзв'язку підготували інструкцію, що дасть змогу убезпечити себе та свої пристрої:

  1. Варто змінити слабкі паролі до важливих облікових записів. Пароль має бути надійним. Також потрібно змінити паролі, якщо цього не робили тривалий час.
  2. Необхідно встановити всі оновлення програм на комп’ютері та в смартфоні.
  3. Проскануйте пристрої антивірусом. Якщо його немає — потрібно встановити.
  4. Видаліть усі піратські програми на пристрої, оскільки вони можуть містити вразливості та становити небезпеку.
  5. Видаліть російські програми, якщо вони є на пристрої.
  6. Зробіть резервні копії важливих документів і файлів, щоб мати змогу їх відновити в разі втрати.
  7. Налаштуйте двофакторну автентифікацію там, де це можливо.
  8. Не завантажуйте файли з невідомих, сумнівних джерел.
  9. Не переходьте за посиланнями, що надійшли від незнайомців і навіть від друзів. Посилання на фішингові сайти може бути «замасковано» під привітання зі святом.
  10. Особливо обережними будьте з листами, що надходять на e-mail, адже хакери можуть атакувати за допомогою розсилання небезпечних електронних листів із «гарячими» темами. Ба більше, хакери можуть видавати себе за представників держорганів. Щоб не постраждати, варто звертати увагу на адресу відправника, вміст листа, а також не переходити за підозрілими посиланнями й не відкривати надіслані вкладення.
  11. Не розголошуйте та не публікуйте персональні дані та важливу інформацію про себе (паролі, номери телефонів, пін-коди тощо).
  12. Довіряйте інформації винятково з офіційних і перевірених джерел. Не розповсюджуйте фейкові дані.
  13. У разі надходження інформації про «матеріальну допомогу до Дня Незалежності», «додаткові виплати до свята» чи інші подібні обіцянки, обов'язково перевіряйте все на офіційних ресурсах органів влади. Адже за такими повідомленнями можуть бути приховані фішингові атаки.
  14. Не можна долучатися до опитувань, де вимагають надати конфіденційну інформацію або секретні фінансові дані (пін-код до банківської картки, CVV-код тощо).
  15. У разі завантаження небезпечного файлу на робочий комп’ютер необхідно сповістити про це службу інформаційної безпеки.

Контекст. У Києві викрили підпільний дата-центр, який російські хакери використовували для кібератак проти України.

Подякувати 🎉